Доповідь про гепарда

Гепард – тварина з сімейства котячих. Мешкає в основному на півдні і в центрі Африки, а також на Близькому Сході. Гепард – найшвидший бігун серед всіх тварин світу. Він може розвивати швидкість до 93 км / год і, навіть, до 130 км / год.

Зовнішній вигляд гепард

Гепард має струнке тіло і довгі м’язисті ноги, а також довгий хвіст. Голова у нього досить маленька, якщо порівнювати з пропорціями інших котячих. У гепарда легка аеродинамічна фігура, пристосована для швидкого бігу. Гепард важить 40-65 кг і має довжину 110-140 см, ще близько 80 см довжина хвоста. Пофарбовані звірі в жетовато-пісочний колір, з чорними плямами по всьому тілу.

Повадки

Гепарди полюють вдень, це денні хижаки. Харчуються імпали, газелями, козулями, антилопами гну, а так само зайцями. Іноді полюють на страусів. В Азії гепарди харчуються джейранами.

Гепарди полюють на відкритій місцевості, ховатися їм ніде. Тому, вони підходять до жертви на максимально-близьку відстань, а потім кидаються за нею в погоню, розвиваючи максимальну швидкість до 130 км / год, при цьому, під час погоні, гепард може миттєво змінювати напрямок бігу.

Наздогнати здобич він збиває передньою лапою, а потім душить. Але бігти з високою швидкістю гепард може тільки 20-30 секунд, долаючи за цей час відстань до 400 метрів. Тільки половина атак гепарда закінчується вдало, в половині випадків він упускає видобуток. Щоб відпочити після погоні за жертвою гепарду потрібно не менше півгодини, після цього, він готовий до нової полюванні. Недоїдену видобуток звір не ховає про запас, а кожен раз полює заново.

Гепард вважається слабкою серед великих хижаків. Леви, леорпади і гієни часто відбирають здобич у гепарда.

У 10, 11 і 12 столітті, князі і королі використовували гепардів для полювання на сайгаків (гірських копитних тварин). Тоді навчені для полювання гепарди дуже цінувалися серед знаті.

Чисельність

Гепарди дуже погано розмножуються в неволі, це одна з причин зниження їх чисельності в світі.
До прикладів майже повного винищення можна віднести Азіатського гепарда. Зараз таких гепардів збереглося дуже мало, всього близько 60 особин і всі вони живуть в Ірані. З них 23 гепарда живуть в зоопарках. Азіатський гепард занесений до Міжнародної Червоної Книги.

А африканських гепардів в дикій природі залишилося близько 4500 особин. Це вразливий вид тварин.

Посилання на основну публікацію