Доповідь про білого ведмедя

Білий ведмідь – хижий ссавець, живе виключно на території полярного півночі.

Незважаючи на великий розмір, білі ведмеді – вельми моторні тварини. Дорослий самець важить приблизно 600 кг, самка – 250 кг. Коли тварина стає на задні лапи, його висота перевищує зріст людини. Ці хижаки не бояться морозів. Їх густе хутро (до 30 см) пристосував тварин до будь-яких холодів.

Білі ведмеді ведуть одиночний спосіб життя, це пов’язано з недостатньою кількістю корму в Арктиці. Велику частину часу вони проводять на плавучих крижинах. Зустрічаючи групу з двох або трьох особин, слід розуміти, що це – ведмедиця з потомством. Поява двох самців разом зазвичай закінчується бійкою, яка триває до тих пір, поки один з них не відступить.

Велику частину часу ведмеді проводять на плавучих крижинах, де мешкають тюлені. Вони нападають на тварин, перекидаючи брили льоду або підкрадаючись до їх крижаним лунках. Стрибаючи з однієї крижини на іншу в пошуках корму, ведмеді можуть подолати великі відстані. Вони – чудові плавці, можуть годинами плавати в крижаній воді. Білі ведмеді – кмітливі і сильні тварини: постійний голод іноді змушує їх розоряти продовольчі склади і житла людей. Вдале полювання і здатність кочувати на льоду дозволяє хижакові вижити навесні. Полювати на цих тварин в Росії заборонено.

Самка ростить ведмежат до двох років, поки дитинчата не стануть самостійними. Потім ведмедиця обзаводиться новим потомством.

Деякий час року тварини живуть на суші, біля заток. Спаровуються тварини в літню пору. Потім самка влаштовує собі барліг і глибоко засинає. У грудні в зимовій барлозі з’являються дитинчата розміром з кішку, яких у ведмедиці буває від одного до трьох. До весни вони харчуються жирним молоком матері. Зимова Арктика відрізняється суворим кліматом, і нерідко дитинчата гинуть. Навесні самка відводить малюків на крижини. Там ведмедиця видобуває ведмежата м’ясо тюленів і в снігових печерах ловить дитинчат кольчатой ​​нерпи. У Арктичних льодах не буває багато їжі, тому самець і самка після спарювання відразу ж розходяться, і матуся ростить ведмежат поодинці. Щоб не стати здобиччю інших голодних тварин (вовків, лисиць та інших ведмедів), дитинчата завжди знаходяться поруч з матір’ю. Вона їх неодмінно захистить. Під час короткого полярного літа хижаки мешкають на узбережжі. Там їх основний раціон становлять північні ягоди, яйця і пташенята птахів, трава. Осінь багата для тварин лососем і гольцем, а також іншою рибою. Вони вправно підкидають її лапою з води на сушу.

Крім свіжого м’яса тюленів і риби, білі ведмеді іноді харчуються падаллю. Гострий нюх за багато кілометрів допомагає їм виявити туші китів, прибиті хвилями.

За різними підрахунками, на Земній кулі залишилося від 20 до 25 тисяч особин білих ведмедів. У зв’язку з повільним розмноженням, залежним від мізерного прожитку в Арктиці, а також з швидким таненням льодів в північному шельфі, чисельність цих тварин різко скорочується. У зв’язку з цим необхідно вживати всіх можливих заходів для збереження і відновлення їх ареалу перебування, усувати перешкоди для їх міграції, контролювати всі фактори, що загрожують життю цих унікальних тварин.

Посилання на основну публікацію