Доповідь про африканського слона

Африканський слон – найбільша тварина на Землі. Їх стада кочують по 37 країнам Африки. Слонів легко дізнатися по хоботу, який використовується для пиття і пересування предметів. Їх великі вуха дозволяють їм випромінювати багато тепла. У африканських слонів верхні різцеві зуби розвиваються в бивні і ростуть протягом всього життя. Існує два підвиди африканських слонів – Саванний (або чагарниковий) слон і лісової слон. Саванні слони більші лісових, і їх бивні згинаються назовні. На додаток до того, що лісові слони менше, вони темніші, а їх бивні пряміше і спрямовані вниз. Існують також відмінності в розмірі та формі черепа і скелета між двома підвидами.

Лісові слони, окремий підвид африканських слонів, унікально пристосовані до лісової середовищі існування в басейні Конго, але знаходяться в різкому занепаді через браконьєрство для міжнародної торгівлі слоновою кісткою. За оцінками, від чверті до третини загальної популяції африканських слонів становлять лісові слони.

Присутність африканських слонів допомагає підтримувати відповідні місця проживання для багатьох інших видів. У лісах центральної Африки до 30% видів дерев можуть потребувати слонах для сприяння розселенню і проростання. Вони відіграють ключову роль у формуванні середовища проживання, оскільки мають величезний вплив на різні фактори – від прісної води до лісового покриву.

У міру скорочення ареалів проживання і розширення популяцій людей люди і слони все частіше вступають в контакт один з одним. Там, де ферми межують з місцем існування слонів або перетинають міграційні коридори слонів, шкоди посівам і селах може стати звичайним явищем. Це часто призводить до конфліктів, які слони незмінно програють. Але загибель людей може статися з обох сторін, так як люди можуть бути розтоптані, намагаючись захистити свої кошти до існування, а охоронці гри часто стріляють в “проблемних” слонів.

Група слонів називається стадом. Стадо очолює матриарх – найстаріша самка. Самки, а також молоді і старі слони, об’єднуються в стадо. Дорослі самці, як правило, бродять самостійно і ні з ким не об’єднуються в стадо.

Посилання на основну публікацію