Доповідь на тему “Рись”

Тваринний світ багатий різноманітністю видів і підвидів. Тільки сімейства котячих налічує величезну кількість хижаків. Однією із загону хижаків є рись звичайна. Даний хижак знаходиться під загрозою зникнення і занесений до Червоної книги під першою категорією.

Зовнішнім виглядом рись дуже схожа на велику кішку з пензликами на вухах. Тіло покрите густим плямистим хутром, завдяки якому їй не є небезпечною зима, але не краща жарка погода, тому на півдні рись неможливо зустріти. Хвіст у хижака дуже короткий, а кігті дуже небезпечні і гострі. В середньому маса тіла рисі досягає 15 кг, а довжина тіла близько метра. Для швидкого безшумного пересування по лісі і ловлі видобутку вона має м’які і великі лапи.

Мешкає рись на материку Євразія в горах і лісових хащах, але південну частину не любить. Тому частіше зустріти її можна на північній частині Росії, особливо добре рись ховається в снігових заметах, тому в тайгових лісах мешкає основний залишок особин, так як найбільше для проживання підходять старі лісові масиви. У пошуку прожитку рись здатна долати від 20 до 250 км, але при дефіциті їжі здатна здійснювати міграції. Основний раціон як у хижого звіра заєць-біляк, козулі, маленькі кабани, польові миші та інші гризуни. В одному посліді буває по 2 або 3 дитинчати.

В результаті активної забудови підмосковних лісів, підвищені випадки браконьєрства і масове зникнення тварин, що входять в раціон рисі, підвищене число бездомних собак призвело до значного зменшення чисельності рисі звичайної. Помічено, що чисельність рисі безпосередньо залежить від чисельності зайця-біляка. На даний момент налічується близько 42 особин по всій території Росії.

Охорона природи намагається відновити популяцію рисей різними способами, в тому числі за допомогою поповнення популяції зайця-біляка і розведення рисей поза волею. Сподіваємося, що незабаром категорія рисі в червоній книзі зміниться.

Посилання на основну публікацію