1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Тварини
  3. Доповідь на тему “Малий Лебідь”

Доповідь на тему “Малий Лебідь”

Малий лебідь є підвидом американського лебедя, але іноді зараховується до самостійного виду. Відноситься до еукаріот, хордові типу, загону Гусеподібних, сімейства Качиних, роду Лебедів.

Це рідкісний птах, схильна до міграції. Навесні можна зустріти з квітня по травень. Мігрує малими караванами. Ще частіше, поодиноко, приєднуючись до караванам інших лебедів.

Опис

Зовнішній вигляд малого лебедя схожий з кликуна. Однак, останній відрізняється великими розмірами. Відмітна особливість малого лебедя від інших – це частково чорний-частково жовтий дзьоб. Молоді особини демонструють світло-сивий з розовінкой забарвлення дзьоба в одній частині і більш темний – на вершині.

Сидячи на воді, малий лебідь щільно притискає крила до спинного відділу. У порівнянні з кликуна, шия у малого представника коротше і товще, не має характерного перегину в нижній частині. Поставивши цих двох особин поруч, можна спостерігати чітку різницю в розмірах тулуба.

У дорослих лебедів очі і ноги забарвлені в яскраво-чорний колір, у пташенят – з жовтим відтінком. Молоді представники світліші: на спинної частини переважає сіруватий відтінок, тильна зона шиї і бічні сторони голови – димчасто-бурі. Біле забарвлення особини набувають в перший рік. Голова разом з шиєю отримує справжній колір лише на третьому році життя. Горловина і внутрішній відділ шиї білого кольору.

Підстава дзьоба у молодих пташенят аж до очей насичено світле з незначним жовтим відтінком. Оперення близько ніздрів рожеве, у вершини – сірого кольору. Куточки дзьоба чорні. Довжина дорослої особини може досягати 1,15 – 1,27 м. Розмах крил становить, близько, 1,8 – 2,11 м. Маса в залежності від віку та статі може бути від 3 до 8 кг.

Середовище проживання

У малого лебедя примітний ареал проживання. Даний вид мешкає в європейських і азіатських регіонах РФ, тундрі. Також обживає острова Колгуєв, Вайгач і південну частину Нової Землі. Раніше вил гнізда на Кольському півострові, але зник, як і з деяких регіонів Ямал, Таймиру.

На сьогоднішній день, малий лебідь ділиться на західні і східні популяції. Для деяких цього достатньо, щоб зараховувати їх до різних підвидів. Гніздування західної популяції відбувається в тундрі: від Кольського півострова до прибережної ділянки Таймиру.

На південній частині їх можна зустріти аж до лісотундри в долині Єнісею. Можна також бачити на території півостровів Канін, Югорський. Гнізда знаходять також на прибережних ділянках Ямал і Гидан. Східна популяція краще селитися в приморській тундрі. Починаючи від дельти річки Лена і закінчуючи Чаунской низовиною.

Західна зимує в Великобританії, Франції, Нідерландах і на Каспійському морі. Східна ж популяція воліє країни Азії. Птахи часто обживають території Китаю, Японії, Кореї. В цілому, в тундрі проводять, приблизно, 4 місяці.

Харчування

Раціон малих лебедів мало чим відрізняється від інших. Віддає перевагу рослинну їжу, водорості і наземні трави, ягоди. Також лебеді не відмовляться від такого ласощі як безхребетні мешканці вод і невелика рибка.

Цікаві факти

  • Найбільший мігруючий караван спостерігався в 1986 р по нижній течії Тургая. Зграя налічувала, приблизно, 120 особин малих лебедів.
  • Мало хто знає, але лебеді моногамні. Вони вибирають собі супутника на все життя.
  • Утворюють пари зазвичай на другому році життя.
  • Вид занесений до Червоної книги. Зарахований до категорії відновлюються і знаходиться під наглядом. Західна популяція була відновлена, практично, на всіх звичних зонах проживання. Східна – все ще відновлюється.
ПОДІЛИТИСЯ: