Доповідь на тему “Бурундук”

Бурундук – гризун не великих розмірів, який відноситься до сімейства болючих. Бурундук зовні і за способом життя схожий на білку.

Тіло гризуна складає 15 сантиметрів, а хвіст близько 12 сантиметрів. Вага бурундука досягає близько 150 грам. Має різницю в довжині задніх передніх лап, має не довгі кігті і красиві великі вуха. У гризуна є мішки за щоками, які дозволяють переносити не великі порції їжі.

Мають густим і коротким хутром, який майже не відрізняється зовнішнім виглядом протягом року. На спинці гризуна є смуги білого і сірого кольору, які чергуються. Шерсть з рудим відтінком, а черевце має білий колір.

Спосіб життя

Бурундуки на відміну від інших гризунів ведуть денний спосіб життя. Вони більшу частину часу проводять на землі, але дуже добре лазять по деревах. На відміну від білок бурундук живе в норах. Дупла не характерні для їх наземної життя. Нори у гризуна двокімнатні, одна кімната служить складом запасів, а друга гніздом з листям і сухою травою.
У окружності проживання гризуна, є ще кілька невеликих нір, в яких він зберігає запаси.

Можуть оселитися в осипи каміння, і роблять в ущелинах гнізда.

Бурундуки живуть поодинці, в одній норі дуже складно вжитися двом тваринкам.
Нараховують близько 25-ти видів бурундуків. Вони поширені в Північній Америці і один вид, можна зустріти в Євразії.

Харчування

Гризун харчується досить різноманітно. У його раціон входять: злаки, лісові ягоди, насіння, гриби, жолуді, трави і нирки дерев. Іноді їдять дрібних комах. При проживанні біля садів часто ласують фруктами.

Цікаві факти

  • Дорослий гризун в мішках за щоками може переносити до 10 горіхів за раз.
  • Бурундуки відчувають майбутні дощі і заздалегідь ховаються, так як не люблять таку погоду.
  • На природі гризун живе менше, ніж в неволі.
  • У своїх норах бурундук здатний зберігати величезні запаси їжі.
  • За рахунок своєї запасливості в норах може бути різний дріб’язок, яка може і не знадобитися гризуна.
  • Бурундуки вміло маскують свої нори, їх складно знайти, навіть знаючи де шукати.
  • Вони полохливі, якщо перебуваючи на дереві, вони почують стукіт, то відразу ж поспішать опуститися на землю.
  • Гризун на зиму може заготовити до 3 кілограм продуктів.
  • Взимку звір зазвичай спить, але періодично прокидається, що б поїсти.
  • Бурундуки живуть в природі, а й живуть в домашніх умовах.
  • Якщо надати потрібний догляд, то в якості вихованця вони можуть жити до 10-ти років.
Посилання на основну публікацію