Доповідь на тему “Їжак”

Їжак – маленький лісовий звірок, герой улюблених дитячих казок. Тіло тварини вкрите шерстю і панциром з голок, які є його головним захистом від ворогів. У їжака невелика витягнута мордочка з загостреним носиком, короткі лапки, маленькі чорні очі, невеликі вушка і короткий хвіст. Довжина тіла тварини 25 – 30 сантиметрів, а вага 700 грам. Голки досягають в довжину до 3 сантиметрів, а всього на спині дорослої особини їх налічується до 6 тисяч. Забарвлення їжака варіює від світло-сірого до коричневого з білими штрихами.

Житла їжаків досить поширені. Перевагу він віддає змішаних лісах, чагарниках чагарників. Звірка можна зустріти в міських садах і парках.

Днем їжак спить, згорнувшись клубочком. Своє житло він облаштовує серед коренів дерев, вистілая його сухим листям, травою, мохом. А з настанням сутінків нічний звір виходить в пошуках їжі. Вночі тварина особливо активно. Їжак може навіть стрибати і бігати, що не властиво йому в денний час доби.

Лісовий житель всеїдний і в харчуванні невибагливий. Харчуються їжаки мишами, жуками і навіть зміями, равликами і кониками. Біля річки або болота тваринка не проти поласувати жабою або ящіркою, восени шукає ягоди, гриби і яблука.

З настанням перших холодів, зазвичай в жовтні, їжак впадає в сплячку. Запасів на зиму тварина не робить. Їжачок утеплює сухим мохом свою нірку, закриває туди вхід до весни. З настанням тепла, коли повітря прогрівається до +10 – 15 градусів їжак прокидається і виходить з нори. Зазвичай це буває в середині квітня.

Влітку у їжаків з’являється потомство. Самка сама виховує своїх малюків, в той час як самець їй в цьому зовсім не допомагає. Найчастіше у їжачихи народжується від 4 до 5 малюків. Їжачата з’являються на світ без голок і сліпими. Через кілька годин після народження на спинках починають рости голки. Цілий місяць мама проводить в норі з дитинчатами, вигодовуючи їх молоком. Подорослішавши і ставши самостійними, маленькі їжаки виходять зі своєї нірки і переходять на звичайну їжу.

Тривалість життя звірка в природних умовах порівняно невелика до 5 років, а в неволі, при гарному догляді, в два рази більше.

Основний ворог їжаків це пугач, який також полює в нічний час. Від його чіпких пазурів не рятують навіть голки. Хитра лисиця, теж найлютіший ворог їжака.

Посилання на основну публікацію