Червона білка – коротка інформація

Червона білка (латинська назва Tamiasciurus hudsonicus) – невеликий гризун з родини болючих. Свою назву звірята отримали через червонуватого відтінку вовни.

Їх нерідко називають американськими червоними білками, так як вони водяться на території Північної Америки.

Поширення в природі

Цей вид широко поширений майже по всьому Північноамериканському континенті. Найчастіше червоних білок можна зустріти на території Канади, США, в тому числі в південній частині Аляски. Улюблені місця проживання – хвойні, листяні і змішані ліси, нерідко звірята поселяться в лісових приміських зонах. Чисельність червоних білок досить висока.

Зовнішній вигляд

Червоні білки невеликого розміру – вони трохи більше бурундуків. Довжина тіла дорослої тварини може коливатися від 28 до 35 см, а хвоста – від 9,5 до 15 см. Очі чорні.

Забарвлення хутра може варіювати від коричневої до оливково-червоною, а на животі і навколо очей – від білої до світло-бежевою. Хвіст пухнастий.

У червоній американської білки шубка буває двох видів – зимова і літня. У літню пору на боках тулуба з’являються невеликі чорні смужки.

Спосіб життя

Червоні білки – це денні тварини, провідні одиночний спосіб життя. Вони не впадають в зимову сплячку і активні цілий рік. Найбільшу активність білки проявляють рано вранці і після полудня. Свої гнізда часто влаштовують в занедбаних дуплах дятлів, в зручних поглибленнях в деревних стовбурах або серед ущелин і гілок, вистилаючи гнізда травою.

У зимовий період білки, що живуть на півночі Канади, нерідко ховаються в довгих підземних ходах, рятуючись від холоду.

Червоні американські білки хороші плавці і в разі необхідності можуть перепливати цілі водойми.

Тривалість життя червоних білок може досягати 7-8 років. Але до цього віку доживають одиниці (за спостереженнями вчених, лише 22% червоних білок переживають вік старше одного року), більшість же білок гине, так і не доживши до року.

На червоних білок полюють багато звірів і птахів. Головні природні вороги – це рись канадська, американська куниця, сіра лисиця, червона лисиця, вовк, ласка, яструб великий, велика рогата сова, червоний яструб, американська ворона та інші.

Особливості харчування

Основний раціон червоної білки складається з насіння ялинових шишок. Влітку і восени звірята збирають шишки в свої комори. Завдяки цим запасам білки отримують достатню кількість поживних речовин протягом всієї зими і весни. Крім цього, білки урізноманітнюють свій раціон нирками дерев, квітами, ягодами, пташиними яйцями і грибами. Вони їдять багато видів грибів, в тому числі ті, які смертельно отруйні для людини. Знайдені гриби білки зазвичай поміщають в ущелинах дерев, або наколюють на гілочки, і чекають, коли гриби підсохнуть, а після цього їдять їх.

Розмноження червоною білки

Як правило, самки приносять дитинчат один раз на рік. Вагітність триває від 31 до 35 днів, після чого на світ з’являється від одного до п’яти більченят.

Білки можуть мати відразу кілька гнізд. Самки часто переселяються з одного гнізда в інше, перетягуючи разом з собою і більченят.

Білченята народжуються маленькі, вагою близько 10 г, без шерсті, їх тільце має рожевий колір. Дитинчата харчуються грудним молоком приблизно до 70 днів. При нормальному харчуванні вони швидко набирають вагу – приблизно 1,8 г на добу. Через 42 дні після народження білочки вже починають виходити з гнізда. А коли їм виповнюється 125 днів, вони вже стають досить дорослими і самостійними.

Якщо в місцях проживання білок стає мало їжі, то вони можуть мігрувати в інші області зі схожими природними умовами, нерідко перепливаючи для цього водойми.

Посилання на основну публікацію