Бурий ведмідь – коротка інформація

Бурий ведмідь – це великий хижий звір. У нього велика голова з маленькими вухами, потужні лапи, озброєні гострими кігтями, і короткий хвіст. Шерсть досить густа, забарвлення може мати безліч відтінків від світло-коричневої до майже чорної.

Довжина тіла дорослого ведмедя варіює від одного до трьох метрів, а вага від 300 до 1000 кілограмів. Розмір і вага ведмедя залежить від того, до якого підвиду він відноситься. Самі невеликі ведмеді живуть в Європі, а найбільш великі живуть на Камчатці, Алясці і острові Кадьяк.

Поширення

Колись бурий ведмідь жив на території всієї Європи, але зараз його чисельність дуже зменшилася, звірі збереглися в Карпатах, Альпах, в лісових районах Центральної Європи і деяких інших областях. Бурий ведмідь зустрічається в лісах Россі і в деяких країнах Азії (Китай, Японія, Ірак, Іран, Палестина і ін.). У Північній Америці бурого ведмедя називають «грізлі», там він мешкає на території Америки і Канади.

В основному ведмеді – це лісові мешканці. Європейські бурі ведмеді воліють селитися в гірських лісах, бурі ведмеді, що живуть в Росії, частіше зустрічаються в густих рівнинних лісах, а ведмедям, що живуть в Північній Америці, подобаються простори тундри.

Харчування

Незважаючи на те, що бурі ведмеді – це хижаки, їх раціон дуже різноманітний. Велика частина меню має рослинне походження, і тільки чверть раціону – це м’ясо. Ведмеді охоче поїдають горіхи, ягоди, соковиті трави, жолуді, великі бульби і коріння рослин. Можуть навідуватися в поля, де ласують кукурудзою, вівсом та іншими сільськогосподарськими культурами.

Чи не відмовляються ведмеді і від дрібної видобутку, отлавливая жаб, ящірок, мишей і комах. Багато ведмеді ловлять рибу. Іноді можуть полювати на оленів, косуль, ланей та інших копитних тварин.

Всі ведмеді – ласуни. Вони дуже люблять мед диких бджіл. І свою назву ці потужні тварини отримали саме через любов до меду.

Спосіб життя

Для ведмедів характерний сезонний ритм життя. У теплу пору року вони ведуть активне життя, а холодної восени залягають в барліг. Барліг ведмеді влаштовують в поглибленнях під сухими зламаними деревами, іноді зимують в печерах. Сплячка триває приблизно п’ять-шість місяців.

Бурі ведмеді – це тварини-одинаки. Вони ревно охороняють свою територію, роблячи кігтями на деревах особливі позначки. Ведмідь, який порушив позначену кордон, відразу ж виходить інакше за її межі. Незважаючи на зовнішню незграбність, бурі ведмеді швидко бігають і добре лазять по деревах.

Кожні два-чотири роки у ведмедиці народжується від двох до п’яти ведмежат. Ведмежата народжуються маленькими, сліпими і глухими, вагою приблизно по півкілограма і довжиною трохи більше 20 см. Вони з’являються взимку в барлозі, а до весни помітно підростають. Ведмедиця виховує ведмежат сама. Вона дуже хороша мама, завжди піклується про своїх малюків і самовіддано захищає їх.

У природних умовах бурі ведмеді живуть від 20 до 30 років, а в умовах неволі – до 50 років.

Посилання на основну публікацію