Білий ведмідь – коротка інформація

Білі ведмеді – одні з найвеличніших тварин у світі. Близькі родичі бурих ведмедів, вони, тим не менш, вивчені набагато менше і тому цікавіше.

Як виглядають білі ведмеді

Полярний ведмідь за величиною і масі – друга наземна тварина. Більше нього – тільки морський слон. Найбільші ведмеді досягають триметрової довжини і маси в одну тонну.

Стандартна довжина тіла дорослого самця – від двох до двох з половиною метрів, вага – 400-450 кілограмів.

Самки дрібніше і важать до 300 кг.

У порівнянні з його бурим родичем, білий ведмідь має більш плоску голову і довгу шию. Хутро його не завжди білий – влітку віддає жовтизною.

Завдяки особливій будові шерстинок (вони порожнисті усередині), у полярного ведмедя хороша теплоізоляція.

Ведмеді добре тримаються на льоду, завдяки підбитим шерстю лапам. А в воді їм допомагають плавальні перетинки між пальцями.

У природі зустрічаються іноді полярні грізлі – напівкровки, отримані від союзу білих і бурих ведмедів. Але це явище рідкісне: представники різних видів не люблять і уникають один одного. На сьогоднішній день є три зафіксованих випадку схрещування.

Гібриди мають змішану забарвлення, ближче до бурої, але світліше, ніж зазвичай.

Ці тварини можуть жити від 25 до 30 років. У неволі цей термін збільшується, на сьогодні максимальна тривалість життя полярного ведмедя – 45 років.

Де живуть білі ведмеді

Білих ведмедів не дарма називають полярними. Ареал їх проживання – північну півкулю, приполярні області. Живуть вони і на материку, в тундрової зоні.

Ведмеді заселяють північ аж до південної межі свого проживання – острова Ньюфаундленд.

У Росії їх можна зустріти від Землі Франца Йосипа до Чукотки. Синоду ведмеді йдуть углиб материка або на плаваючих льодах потрапляють на Камчатку.

Влітку відходять далі на північ, взимку переміщаються в південному напрямку.

Що їдять білі ведмеді

Білі ведмеді – хижаки. Причому полюють у воді: ці тварини чудово плавають і можуть проводити багато часу в морі або океані. Товста шкіра і підшкірний жир (його товщина може досягати 10 сантиметрів) – відмінна страховка проти холоду.

У воді ведмеді набагато спритніші і рухливі, тому представляють серйозну небезпеку для морських звірів. Переміщатися ці величні тварини можуть на величезні відстані. Зафіксовано рекорд в 685 кілометрів: яка поставила його ведмедиця шукала мисливське місце.

У полюванні ведмедів чимало сприяють також природна забарвлення і чудовий слух.

Поряд з рибою вони харчуються також мешканцями вод: моржами, морськими зайцями, нерпи.

Полярний ведмідь – хитрий мисливець. Він нападає найчастіше через засідки, нерідко влаштовуючи її у лунки і приголомшуючи висунулася видобуток.

Іноді ведмеді перевертають крижини, на яких роблять лежбища тюлені.

На моржів полювання йде тільки на суші: в воді ведмедям складніше впоратися з цими тваринами.

Як ростять малюків білі ведмеді

За своє життя одна ведмедиця приносить не більше 15 дитинчат. Народжують самки рідко, раз в два-три роки.

Сезон парування припадає на місяці з березня по червень, а в жовтні майбутні матері починають готувати барліг. Причому для цього у них є улюблені місця. Найбільше ведмежих барлогів, які зробили самки, зафіксовано на Землі Франца-Йосипа і на острові Врангеля.

Ведмеді – одинаки по своїй природі, тому мати народжує і виховує дітей одна. Вони з’являються на світ в середині зими або її до кінця, але мати весь цей час залишається в сплячці.

Ведмедиці разом з підрослими малюками виходять на світ у квітні.

До півтора років ведмежата залишаються під опікою матері і весь цей час годуються її молоком. Разом з дитинчатами ведмедиця веде кочовий спосіб життя.

Посилання на основну публікацію