Біла сова – коротка інформація

Полярна сова або біла сова – велика красивий птах, що мешкає в тундрі. Самки набагато більші за самців. Довжина тіла самки може досягати 70 см, розмах крил 165 см, а вага – 3 кг.

Самець зазвичай дрібніше, довжина його тіла не перевищує 65 см, а вага – не більше 2,5 кг. У дорослої полярної сови красивий білосніжний наряд з маленькими чорними цятками. Так як сова мешкає в сніговій тундрі, така забарвлення є для неї протекційною, і на тлі снігових пейзажів птах стає непомітною. Лапи у сови теж покриті густим оперенням, що нагадує довгу шерсть. Дзьоб забарвлений в чорний колір. Очі великі яскраво-жовті.

Біла сова – мовчазний птах, найчастіше її голос можна почути в період розмноження. Крики, які вона видає, нагадують гучний гавкіт і каркання.

Поширення

Біла сова мешкає в тундрової зоні. Цю птицю можна зустріти в тундрі Євразії та Північної Америки, в Гренландії, на островах, розташованих в Північному Льодовитому океані. З настанням зими полярна сова може мігрувати степову зону і в лесотундру, а навесні повертається в тундру – своє звичне місце проживання. Цей птах віддає перевагу просторі відкриті місця і в лісах майже не зустрічається. Біла сова в тундрі фото

Спосіб життя

Біла сова – це хижий птах. Вона вважає за краще полювати пізно ввечері або рано вранці. Сова ретельно охороняє територію поруч зі своїм гніздом і ніколи не полює поруч з ним. Інші птахи знають про це і часто поселяються поруч з совиним гніздом, знаходячи, таким чином, захист від хижаків для себе і для свого потомства.

Полювати сова може двома способами – наздоганяє свою жертву на льоту або сидить на пагорбі, шукаючи підходящу видобуток, а потім стрімко нападає на неї.

Ворогів у білої сови трохи – в основному це лисиці, песці і поморники, які небезпечні тим, що можуть забиратися в совине гніздо і поїдати яйця.

У природних умовах полярна сова живе приблизно 9 років, а в умовах неволі термін життя набагато довше – до 28 років.

Харчування

Найчастіше сови харчуються дрібними гризунами, але можуть полювати і на більш велику здобич – гусей, білих куріпок, качок, зайців, їжаків, горностаїв. Основу раціону білої сови складаю лемінги – маленькі мишоподібні гризуни. За підрахунками вчених одна сова з’їдає в рік приблизно 1600 цих звірків.

Дрібну здобич птах заковтує цілком, а велику розриває на більш дрібні частини. Сова може харчуватися падаллю, якщо немає іншої здобичі.

Розмноження

Біла сова виводить пташенят один раз на рік. На початку весни сови створюють пару, а вже в травні самочка відкладає яйця в гніздо. Пара може бути постійною протягом декількох років, а може щороку створюватися заново.

Гніздо найчастіше влаштовується на якомусь узвишші. У совиного гнізда дуже проста конструкція – це неглибока ямка в землі, встелена пухом і м’якими рослинами.

Зазвичай сова відкладає в гніздо від п’яти до восьми яєць. Але коли корми багато, може відкласти і 16 яєць. Яйця сова відкладає не відразу, а поступово – в день по одному. Самка насиджує яйця трохи більше місяця – від 32 до 34 днів. Весь цей час самець піклується про неї, приносячи їжу в гніздо. Совята вилуплюються з яєць по черзі – по одному Совенко в день. Коли на світ з’явиться кілька совенят, сова починає покидати гніздо, відлітаючи на полювання. Під час відсутності сови, старші совята зігрівають молодших пташенят і яйця, з яких пташенята ще не вилупилися. Коли совенята виповнюється 51-57 днів, вони починають літати.

Це цікаво

Біла сова – це символ канадської провінції Квебек.

На гербі міста Норильська зображена біла сова.

У відомого казкового персонажа Гаррі Поттера жила біла сова. Вона доставляла хлопчикові листи зі школи Хогвратс і від друзів.

Посилання на основну публікацію