15 фактів про качкодзьоба

Далека Австралія навіть з настанням епохи глобалізації не перестала бути загадкою для європейців. Знання звичайної людини про Австралію зазвичай вичерпуються набором географічних і біологічних штампів.

Австралія – ​​найменший континент. Це пустеля, на південному сході якої живуть сильні працьовиті люди, які зуміли практично на порожньому місці побудувати дуже зручну для проживання і комфортну країну. Кенгуру в Австралії зустрічаються на кожному кроці. І там багато інших тварин, більше не зустрічаються ніде.

Штампи, перевірені десятиліттями, вірні. Австралія сповнена явищ і тварин, існування яких здається просто дивом. З представників тваринного світу найбільше відомі кенгуру, качконіс і коала. Кожне з цих тварин могло б стати символом австралійського континенту. Пощастило невибагливим і динамічним кенгуру. А качкодзьоби залишилися в розряді милих, але незрозумілих чудасій природи.

1. Як відомо, більше 3/4 живого світу Австралії ендеміки – вони не зустрічаються на інших континентах. Однак качкодзьоби виділяються і в австралійському різноманітті. Вони входять в почесну трійку тварин, яких і в Австралії водиться лише один вид. Компанію качкодзьоба складають сумчасті вовки (ці взагалі живуть тільки на острові Тасманія) і сумчасті мурахоїди.

2. Розміри качкодзьобів не вражають – в середньому довжина тіла цього австралійця становить 30 – 40 сантиметрів, тобто середній качконіс в довжину – це 2/3 середньої кішки. Хвіст може додати до довжини тіла ще 10 – 15 сантиметрів.

3. Через невеликі розміри, лякливості, і споживчих властивостей, качкодзьоби були знатним мисливським трофеєм – їхнє хутро дуже гарний, та й м’ясом каторжники, якими заселили Австралію, не нехтували. Тому вже в 1900-х роках полювання на качкодзьобів заборонили – звір опинився на межі вимирання.

4. качкодзьоба не могли класифікувати майже 30 років: дзьоб пташиний, лапи стирчать в сторони, як у плазунів, кладе яйця, але дитинчат вигодовує молоком. Тодішні дискусії здаються казуїстикою – адже виглядає-то качконіс як ссавець, нехай і з дзьобом – але вони мали сенс. Якщо судити за зовнішнім виглядом, кити, акули і дельфіни вважалися б рибами. Визначити, в кінці кінців, качкодзьоба в клас ссавців, вчені вирішили, порахувавши молочне вигодовування головною ознакою.

5. Качкодзьоби – тварини дуже потайливі. При найменшій ознаці навіть не небезпеки, а присутності сторонніх вони миттєво ховаються в норах. Не те, що спіймати – зробити фотознімок качкодзьоба велика удача. Скритність пояснює і відсутність достовірних відомостей про тривалість життя цих тварин. Ті качкодзьоби, яких все ж вдається зловити, живуть в неволі не більше 10 років. Дебют був і зовсім невтішним – качконіс, привезений з дотриманням всіх запобіжних заходів в Нью-йоркський зоопарк, не прожив і двох місяців.

6. Коли в другій половині XIX століття кролики стали справжнім лихом для тваринного і рослинного світу Австралії, постраждали навіть качкодзьоби, хоча вони не жодним чином не перетинаються з кроликами ні з точки зору їжі, але місцями проживання. Своєю невгамовністю вухаті окупанти тривожили спокій качкодзьобів, просто займаючи їх нори з виходом над поверхнею води. Ті змушені були зриватися з насиджених місць, проте придатних для проживання качкодзьобів місць в Австралії не так і багато, і чисельність качкодзьобів сильно скоротилася.

7. Діапазон температур тіла качкодзьоба не можна порівняти з іншими тваринами. Нормальна температура тіла цього австралійського ендеміка становить + 32 °. Однак, пірнаючи в холодну воду, качконіс може уповільнити і без того нешвидкий обмін речовин і знизити власну температуру до + 5 °. У воді ж качконіс може провести до півгодини.

8. Качкодзьоби дуже чутливі до чистоти води. У міру заселення Австралії вода в річках на півдні континенту загрязнялась. Качкодзьоби частиною вимирали, частиною мігрували вище за течією основних австралійських річок. . Зараз в Південній Австралії качкодзьобів практично немає, зате на півночі вони привільно живуть на малозаселених територіях навпроти Великого Бар’єрного рифа. Карта ареалів качкодзьоба сильно лестить зусиллям австралійського уряду по збереженню популяції унікальних тварин.

9. Незважаючи на схожу будову, призначення перетинчастих задніх і передніх лап у качкодзьобів різне. Якщо потрібно плавати, перетинки розправляються. Задні лапи служать рушієм, передні – кермом. А якщо потрібно копати нору, перетинки складаються. Тепер активні вже передні лапи – ними звір риє землі, а задні служать опорою.

10. За способом вживання їжі качкодзьоба можна назвати водяним хом’яком. Пірнувши, качконіс ловить будь-яку дрібну водну живність і набиває її за щоки. Власне процес харчування починається вже на поверхні води або на березі, коли тварина починає спустошувати защічні мішки, перетираючи їх вміст. Їжа качкодзьоба – черв’яки, молюски, ракоподібні, личинки – формально вважається тваринної, але на практиці вона дуже низькокалорійна. Тому качкодзьоба доводиться приділяти харчуванню більшу частину свого активного дня і з’їдати їжу, складову до 25% маси його тіла. Цим качкодзьоби схожі скоріше на травоїдних.

11. Дзьоб качкодзьоба тільки схожий на дзьоб деяких птахів. По суті, дзьоб качкодзьоба – це гіпертрофовані губи, натягнуті на дугоподібні м’які кістки – він складається тільки зі шкіри. Проте, качконіс користується дзьобом дуже майстерно. Іноді цей орган виступає в ролі насоса. З силою виштовхуючи через нього воду, тварина збаламучується донний мул, а з ним черв’яків і личинок. Якщо потрібно, качконіс може дзьобом перевернути камінь, щоб пошукати під ні їжу. А ще дзьоб качкодзьоба – чудовий підводний радар. У шкірі дзьоба зосереджена величезна кількість нервових закінчень, що уловлюють дрібніє електричні коливання, викликані рухами інших тварин. Тому під водою качконіс, подібно корабельному радару, постійно крутить головою на всі боки. А очі і вуха під водою закриваються подобами людських століття.

12. У плані сімейних відносин качкодзьоби не блищать оригінальністю. Батько бере участь виключно в процесі запліднення і відправляється в невідомому напрямку. При цьому праця вважається досить важким – качконіс перед таким відповідальним справою навіть впадають в коротку сплячку, щоб даремно не витрачати сили.

13. Самка качкодзьоба самостійно вириває особливу нору для кладки яєць, утеплюючи її травою. Нора закупорюється земляною пробкою, причому інструментом для трамбування землі служить хвіст самки. Через 14 днів майбутня мама відкладає два яйця діаметром близько 1 сантиметра. Ще приблизно через 10 днів вилуплюються крихітні (2 – 3 сантиметри завдовжки) голі й сліпі качкодзьоби.

14. Дитинчата качкодзьоба ростуть досить повільно. Очі у них відкриваються в кінці 3-го місяця життя, самостійно харчуватися вони вчаться тільки через 17 тижнів після народження.

15. Качкодзьоби отруйні, причому стосується це тільки особин чоловічої статі. На п’ятах задніх лап у них знаходяться виходи спеціальних залоз, які б виробляли досить серйозний отрута. Для життя людини небезпеки при попаданні на шкіру не виникне, але серйозний хімічний опік гарантований. Таке озброєння досить дивно – хижаків, небезпечних для качкодзьоба, дуже небагато. Здебільшого це великі плазуни – варани пітони і т. П., А їм, з їх товстою шкурою, отрута якраз і не є небезпечним.

Посилання на основну публікацію