✅Де живуть і чим харчуються слони

На сьогодні ці величні представники ще зустрічаються в дикій природі Африки, Індії та ряді інших держав. Однак щоб на них подивитися, набагато простіше відвідати зоопарк, цирк або національний заповідник. Тут містяться одомашнені особини, на яких можна помилуватися без жодного ризику.

Предки сучасних гігантів

На підставі історичних досліджень перші повідомлення про слонів пішли з Єгипту. Якщо заглянути в глиб століть, можна простежити різновиди предків цих великих тварин:

  • Дейнотерії. Почали своє існування 58 млн років тому. Цей вид не мав дуже великих розмірів, і хобот у них був коротше. Зник з лиця Землі близько 2,5 млн років тому.
  • Гомфотерії. З’явилися 37 млн років тому. Відрізнялися великими розмірами тіла. Попереду розташовувалися 4 бивня, закручених вгору і вниз. Вимерли 10 тис.років тому.
  • Мамутиди. Жили 12 млн років тому. Мали назву мастодонти. На тілі у них була щільна шерсть. Попереду 2 бивня і довгий хобот. Припинили існування 18 тис.років тому.
  • Мамонт. Цей вид походить від мастодонтів приблизно 1,6 млн років тому. Тварини нагадували нинішніх слонів, але були значно більших розмірів. Вимерли 10 тис.років тому.

В даний час від цих представників пішли африканський і індійські слони. На відміну від своїх предків вони мають менші розміри.

Опис зовнішнього вигляду

Слони, існуючі в сучасному світі, є найбільшими тваринами Серед всіх інших видів. Основне місце їх проживання-Африка та Індія. Кожен з видів отримав свою назву виходячи з місця проживання. При цьому вони мають відмінності:

  • Африканський. Відрізняється величезними розмірами. У висоту особини досягають 4 — 5 метрів. При цьому самці можуть важити до 7 тонн, а самки 2,8 тонни.
  • Індійський. Ці представники мають менші розміри. У висоту вони виростають до 3,5 метрів. Вага коливається в межах 2-5 тонн.

В цілому слон має масивне м’язисте тіло. На голові присутні великі рухливі вуха. Довгі ноги закінчуються на кінцях жировими подушками. Завдяки їм, тварина переміщається безшумно. Ззаду є невеликий хвіст з пензликом на кінці.

Важливим елементом для слона є хобот. Зовні він являє собою ніс і зрощену верхню губу. Його вага досягає 200 кг.за допомогою хобота слони доставляють собі в рот їжу або воду. Це такий унікальний інструмент, яким можна зірвати травинку або зламати дерево.

На голові присутні невеликі очі. Тварини не мають гострого зору, але відрізняються хорошим слухом. Попереду розташовані бивні, які є прикрасою слона.

Шкіра у гіганта товста і зморшкувата. У деяких дитинчат спостерігається дрібна щетина.

Місця проживання

Залежно від виду, слони мають свої місця проживання. За самою назвою зрозуміло, де живуть африканські слони – на материку Африка. Водяться вони в дикій природі. Головною умовою можливості їх існування є присутність водойм. Зазвичай вони вибирають зони лісів або саван.

Африканські слони присутні в країнах:

  • Кенія;
  • Танзанія;
  • Конго;
  • Зімбабве;
  • Сенегал;
  • Намібії.

Індійські слони мешкають в ряді материкових територій Азії. До них відносяться країни:

  • Індія;
  • Непал;
  • Бангладеш;
  • Камбоджа;
  • В’єтнам;
  • Таїланд;
  • Лаос;
  • М’янма.

Раніше індійські слони водилися в Пакистані. На сьогодні вони там повністю вимерли. Вся ця статистика стосується тільки диких особин.

Харчування тварин

Де живе і чим харчується слон, безпосередньо взаємопов’язано. В основному вся їжа рослинного походження. Сюди відносяться молоді пагони дерев, соковита трава, чагарники.

З урахуванням масивних габаритів тварини кожна особина споживає значну кількість їжі. На її видобуток йде практично весь час. У пошуках їжі особини можуть пройти великі відстані. Особливим делікатесом для гігантів є фрукти. Якщо вони заходять на сільськогосподарські угіддя, знищують плодові дерева, завдаючи цим серйозної шкоди економіці держави.

У домашніх умови тварини із задоволенням поїдають арахіс. Однак в дикій природі такого бажання вони не проявляють.

Обов’язковою умовою для гігантів є наявність води. Щодоби для дорослої особини її потреба становить до 280 літрів. Якщо стоїть посушлива погода, вони викопують величезні ями, в яких поступово накопичується вода.

Спосіб життя

У слонів добре розвинені соціальні відносини. Для цього вони збираються в стадо, ватажком якого зазвичай є досвідчена самка. В її завдання входить пошуки місць прожитку або спостереження за порядком. При цьому наголошується, що все стадо складається з самок і малолітніх самців. Подорослішали особини чоловічої статі живуть самостійно і приєднуються до інших тільки при бажанні завести потомство.

Тварини відрізняються сімейністю. Вихованням дітей займається все стадо. У разі небезпеки дитинчата оточуються дорослими тваринами, які відображають виниклу загрозу.

Попри великі габарити гігантів, вони дуже миролюбні. Загроза виникає, коли стадо порушено. У бігу Воно може просто затоптати все живе на своєму шляху.

Слони – унікальні тварини. Дослідниками пишеться багато доповідей, де розповідається про життя і звички гігантських ссавців. Африканські та індійські слони занесені до Червоної книги. У дикій природі залишилося небагато таких екземплярів, тому існує проект по їх захисту, що забороняє знищення цих особин.

Посилання на основну публікацію