Обов’язки кумів

По суті, хресні батьки займаються духовним просвітництвом хрещеника, тому по ідеї йти на такий крок повинні люди глибоко віруючі, побожні, дотримуються всі церковні заповіді, що шанують релігійні свята, а головне, бажаючі виховувати хрещеника і брати активну участь в його житті.

На жаль, дуже часто причиною хрестин є міцна дружба між батьками малюка і його майбутніми хрещеними. І коли настає момент, в якому їх шляху і інтереси розходяться, хресні батьки перестають спілкуватися не тільки з кровними мамою і татом приймача, але і з ним самим. Виходить, що кум (кума) порушують даний перед Господом обітницю, що є гріхом.

Тому, якщо ви хочете стати хрещеним, добре подумайте над тим, які зобов’язання накладає на вас даний статус, і які будуть наслідки, якщо ви відмовитеся від них.

Тепер ви знаєте інтерпретацію понять, тому саме час перерахувати обов’язки по відношенню до приймального дитині:

  • Перше, а може і головне, це прицерквлення малюка, тобто прищеплення йому релігійних знань, мотивації служіння богу, шанування законів і дотримання заповідей. Кровні батьки також повинні в цьому брати участь, але основна роль віддається хрещеним, як духовним наставникам.
  • Тому вибираючи майбутніх кумів, необхідно враховувати їх ставлення до церкви: на цю роль точно не підійдуть атеїсти, агностики або люди, що ведуть, м’яко кажучи, неправильний спосіб життя, асоціальні особистості;
  • Виховання приймача, прищеплення йому духовних і культурних цінностей (по суті, це соціалізація). Після рідних батьків хресні йдуть другими по верховенства: вони можуть брати участь в будь-якому аспекті життя дитини.
  • Обов’язок хрещених батьків виховати доброго, чуйного, віруючої людини і громадянина, а для цього йому необхідно розповідати про добро, любов, дружбу і повагу, совісті і справедливості;
  • У разі, коли один з кровних батьків або відразу обидва вмирають або стають обмеженими у фізичному або матеріальному плані, їх кум і кума повинні взяти на себе турботу про хрещеника в повній мірі і додають йому те, що батьки не зможуть з будь-якої причини.
Посилання на основну публікацію