Християнський культ

Храм, продуманий і досконалий по втіленню, є одним з центральних символів християнської культури. За вченням Іоанна Геометрія (X століття), храм є осередок «всіх красот всесвіту»; це літургійний образ світу, де потойбічне стає поцестороннім, сенс сходить у всякий предмет і Бог втілюється в людину. 

Вівтар – сама ошатна частину храму. Його прикрашають золотом, різьбленням, в католицьких храмах – також скульптурою. У вівтар ведуть три двері, розташовані в передвівтарної перешкоді: посередині іконостасу розташовані царські врата, ліворуч від них – північні врата, справа – південні. Іконостас складається з декількох рядів ікон, що зображують Спасителя і Богоматір, архангелів і святих, старозавітних патріархів і головні події новозавітної історії.
Цікаво, що в деяких храмах під нижнім ярусом, майже над самою підлогою, можна побачити зображення античних філософів. Мається на увазі, що вони, не знаючи Ісуса Христа, внутрішньо прагнули до його пізнання, а іноді навіть давали про нього пророцтва (Сократ, Платон, Вергілій та ін.)
Головне християнське богослужіння – літургія. Її смисловим центром є таїнство євхаристії, в якій Христос постає у подвійному аспекті – як Бог, якому підноситься жертва, і як жертва, принесена за гріхи світу. Вся церква, Земна і Небесна, включається в літургійне дійство. Учасники містерії символізують небесні сили в їх «великому і страшному» служінні, а храмові ікони та розп’яття містично з’єднують Горний та Дольний світи.

Словесна частина літургії одягнена в напевно-мелодійну форму. Основні літургійні піснеспіви склалися в глибоку давнину. У I столітті вже існувало антіфональное спів і евхаристическая молитва; пізніше з’явилися «Святий Боже…», «Символ Віри», «Єдинородний Сину…» та інші молитви. Антифон – це піснеспів, який виконувався двома хорами поперемінно: спочатку правим криласом, потім ліпимо. Таке виконання вперше було благословлено Ігнатієм Богоносцем після того як той, згідно з легендою, почув звучання ангельських хорів, що славили Триєдиного Бога.
У католицьких церквах богослужіння відбуваються але латинським обрядом. Офіційний ритуал Римсько-католицької церкви був прийнятий на Тридентському соборі (1545-1563 рр..) І модифікований татами Пієм X і Пієм XII, а пізніше закріплений Другим Ватиканським собором в конституції «Sacrosanctum concilium» (1963 рік). Останній документ дозволяє проведення літургій на національних мовах, використання не тільки органу, але й інших музичних інструментів і т. д.

Церковні таїнства

Поняття таїнства, чуже інших релігій, існує тільки в християнстві. Таїнство виходить за межі обряду: обряд з’єднує «земний» і божественний заходи символічно, таїнство – реально. Найважливіші з християнських таїнств – хрещення (у якому помирає «ветхий» людина і народжується безсмертну істоту, призначене до спасіння) і євхаристія, або причастя (куштування хліба і вина, містично пресуще-ствления в Тіло і Кров Христа, заради з’єднання віруючого з Христом – щоб Христос «жив в ньому»). Це так звані євангельські таїнства, тобто безпосередньо встановлені Спасителем.
Православ’я та католицизм визнають ще 5 таїнств:
миропомазання (в ході якого християнин отримує містичні дари Святого Духа);
покаяння (сповідь перед священиком і відпущення гріхів);
свячення (зведення в духовний сан, що дає не тільки повноваження вчити віруючих, а й влада здійснювати таїнства);
шлюб, який розуміється як співучасть у містичному шлюбі Христа і Церкви (Еф. 5:22,32);
соборування (супроводжується молитвами помазання єлеєм тіла тяжкохворого як останній засіб повернути до життя і одночасно напуття до смерті).
Вчинення таїнств відповідає християнським уявленням про високе призначення людини, включаючи його тілесне начало, яке повинне бути підготовлене до есхатологічного просвітління.
Поряд з таїнствами в християнській церкві відбуваються і інші дії, що повідомляють благодать. Це освячення ікон та хрестів, води, хлібів, іншої їжі і т. д., а також відспівування померлих і постриг у чернецтво.

Иконопочитание

Переказ відносить створення перших ікон до апостольських часів і пов’язує з ім’ям євангеліста Луки. Найдавніші зі збережених зображень відносяться до катакомбної живопису. У катакомбах – лабіринтах печер, призначених для поховання покійних, – перші християни рятувалися від переслідування влади. В околицях Риму та Неаполя, Керчі та Сіракуз, Милоса та Олександрії були побудовані цілі підземні міста, в яких коридори з погребениям і розташовувалися один над одним у кілька поверхів. Цей особливий світ був для християн і церквою, і мартирием (спорудою над могилою мученика), і кладовищем. Стьопи катакомб покривала розпис, тут горіли смолоскипи, а через Лумінару – отвори в стелі – проходив денне світло.

Перші християнські живописці використовували сюжети і художню мову античності, проте фігури божеств набували нового, алегоричний сенс. Наприклад, образ Психеї міг позначати християнську душу, а песнопевец Орфей – Христа. Спасителя зображували і як юнака-пастуха, Доброго Пастиря. Пальмова гілка, атрибут імператорського величі, означала райське блаженство; голубка з оливковою гілкою символізувала душу, якір – надію на порятунок у вічному житті.

У культовому мистецтві Візантії та інших православних країн ікона стала провідним жанром. Особливого розквіту досягла культова живопис на Русі, де протягом XIII-XVI ст. виникло ціле сузір’я яскравих національних шкіл. У країнах Західної Європи ікона мала значний вплив на мистецтво, але в період Відродження була витіснена живописом і скульптурою.

Створення ікони – це не тільки трудомісткий і тривалий процес, що вимагає майстерності і знань іконописного канону, а й священний ритуал. Перш ніж приступити до роботи, іконописець молиться і постить, і тоді священний образ є йому, проступаючи на іконі. Завдання художника полягає тільки в тому, щоб допомогти іконі «розкритися». Працюючи над зображенням, майстер послідовно відтворює етапи акту творення світу, створеного Богом за сім днів. Першим на іконі з’являється світло (фон), потім розкривається позем (земля) і вода, рослини, тварини, будови, одягу та ін, і, нарешті, проступає лик людини. Останній етап – покриття ікони оліфою, що розглядається як аналог обряду елеопомазания.

У 730 році імператор Лев III Ісавр заборонив культ ікон, і у візантійській релігійного життя почався період іконоборства (іконоклазма). Едикт про заборону ікон з’явився під тиском малоазійського духовенства єврейського походження, для яких було природним сприймати зображення людини як гріх. Противники ікон доводили, що Бог неізобразім, оскільки безмірно перевершує скромні можливості людського сприйняття. Художник, що малює Бога в Його земному вигляді, змушений розділити надвоє Його божественну сутність і обмежитися зображенням тіла, тобто впадає в найлютіший єресь.

Іконоборство знайшло підтримку тільки у частини віруючих. Коли іконоборці спробували знищити в Константинополі шановану ікону Христа, вони були розтерзані натовпом. У відповідь почалися страти иконопочитателей.
У 843 році іконошанування було урочисто відновлено за підтримки імператриці Феодори, вдови імператора Феофіла. Ця подія відзначається православною церквою в першу неділю Великого посту («Торжество Православ’я»),
Иконоборческие періоди були і в історії західної церкви, зокрема в епоху Реформації. Особливо близькі ідеї іконоклазма кальвинизму.

Шанування святих

Християни згадують святих – людей, що прославилися праведністю, подвижницькою служінням церкви і Богу і т. д. Культ святих продовжував, в переосмислено вигляді, елліно-римську традицію шанування героїв, що сприяло успіху поширення християнства серед язичників. Поклоніння святим було узаконено в IV столітті двома помісними соборами, і в тому ж столітті церковні письменники (Єфрем Сирин, Василь Кесарійський, Григорій Ниський) створили ряд творів на захист культу святих. Частина духовенства вела енергійну боротьбу проти нововведення, доводячи, що воно вносить у християнський культ елемент багатобожжя. Перемогла інша точка зору: 7-й Вселенський собор (787 рік) оголосив анафему всім відмовляється від шанування святих. Стверджуючи культ святих, богослови посилалися на сказане Христом: «хто вас приймає приймає Мене; а хто приймає Мене, приймає послав Мене» (Мт. X, 40). Таким чином, шанування святих, починаючи з апостолів, розуміється як поклоніння Христу в образі його вірних слуг.

Перші християни уникали епітетів sanctus, sanctissimus – можливо тому, що слово sanctus часто вживалося в язичницьких написах, яким церква не хотіла наслідувати. Замість назви «святий» (sanctus) при імені шанованого особи писали: dominus, domina (можливо, у значенні «мученик», «мучениця»).

Спочатку окремі християнські громади мали своїх святих, пізнє введення нового культу стало відбуватися централізовано. До лику святих зараховувалися мученики, постраждалі за віру, подвижники, служителі церкви, включаючи пап (Григорій I, Лев III, Лев IX та ін), князі (Борис і Гліб, Володимир Святославич, Олександр Невський та ін) і государі (Карл Великий, французький король Людовик IX та ін.)

Мартін Лютер та інші ідеологи Реформації відкинули шанування і призивання святих, вважаючи, що їх посередництво віддаляє віруючих від Христа, подібно до того як тут, на землі, члени церковної ієрархії віддаляють християн від Бога. Протестанти бачать в шануванні святих приниження заслуг Ісуса Христа – єдиного Заступника між Богом і людьми.

Християнські свята

Літургійний календар

У православ’ї головним християнським святом вважається Пасха. За нею йдуть т. н. дванадесяті свята, присвячені подіям земного життя Ісуса Христа і Богородиці:
21 вересня – Різдво Богородиці;
27 вересня – Воздвиження Хреста Господнього;
4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці;
7 січня – Різдво Христове;
19 січня – Хрещення Господнє;
15 лютого – Стрітення Господнє;
7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці;
19 серпня – Преображення Господнє;
28 серпня – Успіння Богородиці;
за тиждень до Великодня – Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя);
40-й день після Великодня – Вознесіння Господнє;
50-й день після Великодня – День Святої Трійці (П’ятидесятниця).
У католицькому церковному календарі виділяються 5 основних періодів:
1) адвент (різдвяний піст) – з останньої неділі листопада до 25 грудня;
2) різдвяний період – з 25 грудня (Різдво) до 2 лютого (Стрітення);
3) передвеликодній великий піст;
А) пасхальний період (з пасхального неділі до дня Зіслання Святого Духа;
5) «рядове час», для якого не передбачається якихось спеціальних правил поведінки.
Ісусу Христу присвячено 14 свят, Богородице 10. З свят, присвячених Хріcту, половина збігається з православними. До числа інших відносяться дні Тіла Христового (святкується в четвер після Трійці), Святого Серця Ісуса (4 липня), Христа-Царя (остання неділя жовтня) та ін; до числа урочистостей на честь Богородиці – свято Непорочного зачаття Діви Марії (8 грудня). Існують також обов’язкові і необов’язкові дні пам’яті святих і місцеві церковні свята, що відзначаються помісними церквами.

Посилання на основну публікацію