Що таке іслам і хто такі мусульмани?

У світі існує безліч релігій. Майже всі вони носять назви своїх засновників або націй, в яких з’явилися вперше. Наприклад, християнство названо в честь Ісуса Христа, а буддизм – по імені Будди.

Ця тенденція не відноситься до однієї з найбільш поширених світових релігій – ісламу, що зародився завдяки пророку Мухаммеду. Звідки походить слово «іслам»? Що це за світогляд і чому воно вчить?

Що означає слово «іслам»?
У перекладі з арабської слово «іслам» означає «покірність» або «переказ Богу». Його походження пов’язують з арабським дієсловом, який визначається як «бути благополучним» або «врятуватися». Часто як синонім «ісламу» використовується термін «мусульманство». Релігія зародилася в VII столітті в арабських країнах на навчаннях пророка і проповідника Мухаммеда, якому, згідно з переказами, Всевишній (Аллах) послав звід законів під назвою «Коран».

До появи ісламу кожне плем’я на аравійському півострові мало своїх божеств. У 610 році під час перебування Мухаммеда в печері Хіра йому з’явився ангел Джабраїл (один з наближених Аллаха) і продиктував перші склепіння Корану.

З тієї пори пророк став проводити проповіді серед арабів і вчити їх єдності Бога, в результаті чого з часом люди відмовилися від поклоніння численним божкам і увірували в Божественне єдиноначальність.

Що таке іслам?
Іслам – одна з найпоширеніших релігій у світі. Незважаючи на те, що вона порівняно молода, її прихильниками є близько 1,5 мільярда чоловік в 120 державах.

Найбільша кількість мусульман зосереджена в азіатських країнах і Північній Африці, близько 20 мільйонів проживає в Китаї, інші розосереджені по всьому світу, причому в останні роки їх кількість в Західній Європі і Північній Америці неухильно зростає.

Хто такі мусульмани?
Мусульмани – це послідовники ісламу. Вони шанують Аллаха і слідують законам, записаним в їх священній книзі – Корані. В арабській мові слово «муслим» означає «підкорювати Аллаху», хоча мусульмани йдуть не тільки звітом Корану, а й вченням Мухаммеда.

Щоб стати прихильником ісламської релігії, людина повинна вимовити шахаду (формулу єдинобожжя), а також дотримуватися релігійних традицій, іменованих «шаріатом».

Що таке стовпи ісламу?
У мусульманстві існує п’ять так званих стовпів ісламу, що представляють собою основні приписи шаріату. Вони формують моральні цінності ісламістів, їх релігійну совість і самосвідомість.

Перший стовп – це шахада, тобто догмат, який вимовляється при посвяченні в мусульманство.

Другий стовп – намаз, згідно з яким кожен мусульманин зобов’язаний щодня п’ять разів молитися Аллаху.

Третій стовп – закят, або податок, який віруючі повинні сплачувати на користь нужденних.

Четвертий стовп – ураза, тобто пост, якого дотримуються мусульманами в дев’ятий місяць ісламського календаря.

І, нарешті, п’ятий стовп – хадж, що має на увазі паломництво в Мекку для поклоніння ісламської святині Кааба або в Медину до могили Мухаммеда.

вчення ісламу
Відповідно до навчань Корану, Аллах є єдиним, вічним і трансцендентним (переважаючим). На думку мусульман, іслам виступає остаточним одкровенням від Всевишнього, що з’явилися в результаті зміни авраамічних релігій.

До останніх відносять три релігії про єдиноначальності Бога, куди, крім ісламу, входять християнство і іудаїзм. Вірування ісламістів грунтуються на шести стовпах іману, в числі яких віра в Бога, ангелів, Святе Письмо, пророків, Судний день і зумовленість всього сущого. Вважається, що невизнання хоча б одного з цих стовпів робить мусульманські вірування недійсними.

Посилання на основну публікацію