Що потрібно робити перед сповіддю?

Православна християнська віра є основою ментальності української людини, навіть в тому випадку, якщо він не вірить в Бога і вважає себе атеїстом або вибрав для себе іншу релігію.

На щастя, в останні десятиліття відбувається повернення народу до традиційної віри: все більше людей починають відвідувати храми, молитися, дотримуватися постів. Однак далеко не завжди ті, хто прийняв для себе рішення встати на шлях виправлення гріхів, знають, як це потрібно зробити. Вірніше, про те, що щира і щиросердна сповідь дозволяє позбутися від гріхів, накопичених за роки попередньої життя, знає багато хто. Перешкодою нерідко стає незнання традицій і обрядів, що передують сповіді.

Що таке сповідь насправді?
Справжня, а не формальна сповідь – це завжди чесна розмова з Богом, заснований на бажанні виправити помилки минулого, викорінити гріх у своєму житті, очистити душу від непосильного гніту зла. Під час сповіді ви фактично розмовляєте не з священиком, а з Богом, Йому адресуєте свої слова і перед Ним несете відповідальність за те, наскільки вони щирі і правдиві.

Якщо ви перераховуєте свої гріхи, але не жалкуєте про них і не хочете позбутися від них в майбутньому – значить, ваша сповідь буде марною. Тільки сокрушеннное серце буде на те воля Божа, тільки каяття повинно бути причиною і результатом сповіді.

Тому Православна Церква за тисячоліття існування створила порядок підготовки до сповіді, який допомагає людям згадати і усвідомити всю тяжкість своїх гріхів, щоб вийти з храму з легким серцем.

Як готуватися до сповіді?
Перша сповідь грішника, який до цього не сповідався жодного разу в житті – це важлива частина вашої церковного життя. Вона може зайняти кілька годин, адже на священика лежить неймовірно важка задача – допомогти вам згадати всі гріхи, починаючи з віку отроцтва (7 років) або з моменту хрещення (для тих, хто хрестився вже дорослим).

Така сповідь називається генеральної, і після неї віруючий виходить духовно оновленим, набуваючи бажання виправити багато в своєму житті. Надалі необхідно буде сповідатися тільки в тих гріхах, які ви зробили після цього.

Якщо ви йдете до сповіді в перший раз, заздалегідь підійдіть до храму і поговоріть зі священиком, попросивши його призначити вам час. Батюшка обов’язково порадить, як краще підготуватися до таїнства: молитися, постити, читати духовну літературу.

Як правило, для підготовки вам буде потрібно кілька днів. Тому, хто хоче отримати прощення своїх гріхів, необхідно наступне.

1. Згадуйте все своє життя, починаючи з дитинства або з моменту хрещення. Записуйте на листочку всі гріхи, вчинені за цей період, які тільки зможете згадати – неважливо, чи був це серйозний гріх, який призвів до непоправних наслідків, або дрібниця на зразок лайки в маршрутці.

2. Прийміть необхідність покаяння, тобто, щирою печалі про свою недосконалість і бажання стати краще, очищення своєї душі від зла в будь-яких проявах. Якщо якісь з ваших гріхів привели до збитку для оточуючих, постарайтеся це виправити: поверніть крадене, попросіть вибачення у скривджених.

3. Бажано дні перед сповіддю провести в пості – утримуватися від м’ясних і молочних продуктів, алкоголю і куріння, вранці і ввечері обов’язково читати молитви, присвячувати хоча б трохи часу читанню Біблії і духовної літератури.

4. Постарайтеся самі пробачити образи оточуючим, щоб Бог зміг пробачити вам ваші гріхи.

Йти на сповідь потрібно в тому випадку, коли ви готові розповісти про всі свої гріхи. Якщо якісь з них ви вважаєте надто ганебними або незначними і мовчите про них на сповіді, тим самим їх тяжкість збільшується удвічі.

Священик нікому не розповість про те, що почув – порушення таїнства сповіді є одним з найтяжчих гріхів, який карається позбавленням сану. Він не буде думати про вас погано, коли дізнається про якісь ваших непорядні вчинки, і не змінить до вас свого доброзичливого ставлення. Навпаки, він буде радіти вашому звільненню від гніту гріха разом з вами.

Посилання на основну публікацію