1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Різне
  3. Олень Давида

Олень Давида

Європейці вперше дізналися про існування цього незвичайного оленя тільки в XIX в. Сталося це завдяки старанням французького мессіонера-Лазаристів, зоолога і ботаніка Армана Давида, який побачив оленів в закритому імператорському саду під час подорожі в Китай. Учений виявив скелети дорослих самця, самки
і дитинчати, які і відправив потім у Париж для опису. На ім’я натураліста Армана Давида вид отримав свою назву. Вчені вважають, що до того моменту олені Давида практично зникли зі своєї природного середовища існування, а в природі збереглися лише поодинокі особини. Однак існує інформація, ніби останнього оленя Давида застрелили біля Жовтого моря в 1939 р У кожному разі якщо на початку XX ст. олені Давида мешкали в природі, то були нечисленні.

У 1869 г китайський імператор Тунчжи зробив широкий жест, подарувавши кількох оленів зоопаркам Німеччини, Франції та Великобританії.

Вижити в абсолютно нових умовах тварини змогли тільки в останній країні і, в основному, завдяки зусиллям герцога Бедфорского, який містив оленів у своєму приватному маєтку. Приблизно в цей же період залишилися на території Китаю олені загинули. Це сталося з двох причин. По-перше, в 1895 р в результаті розливу річки Хуанхе і подальшого сильної повені імператорські олені вивалилися на величезний пролом у стіні. Вважають, що вони потонули або були вбиті місцевими жителями. По-друге, уцілілих 20-30 особин знищили в 1900 р під час боксерського повстання: їх просто застрелили і з’їли. Тому всі сучасні олені Давида є нащадками 16 особин, збережених у Великобританії. Поступово і планомірно тварин стали розводити в багатьох зоопарках світу, а з 1964 р – в зоопарках Санкт-Петербурга і Москви.

Основними причинами, що вплинули на скорочення чисельності оленя Давида, стали втрата первинних місць існування, а також масова і неконтрольована полювання.

Сьогодні у світі налічують кілька сотень оленів, які утримуються в неволі. У 1985 г невелику групу жівотнихінтродуціровалі в заповідник «Дафин Мілу». Передбачається, що саме в цій місцевості олені мешкали раніше. Тут тварини не тільки добре прижилися, а й стали розмножуватися. Сьогодні в заповіднику налічується близько 2 тис. Особин, тому є велика ймовірність того, що в найближчому майбутньому олень Давида покине охоронну категорію EW, зробивши впевнений крок назустріч нового, вільного життя в дикій природі.

■ Де мешкає

У колишні временаолень Давідазанімал території на північному сході Китаю, де він дотримувався болотистих місцевостей. Мешкали олені на рівнинах, здійснюючи сезонні міграції до долин річок.

■ Як дізнатися

Зовнішній вигляд оленя Давида, мабуть, не менш химерний і незвичайний, ніж його історія. Довжина тіла тварин досягає 2 м, висота в холці – 1,2 м, а вага коливається в межах від 130 до 200 кг У оленя велика подовжена голова з великими очима і добре вираженими предглазничних залозами. Красиві гіллясті роги є надбанням самців. Рогу можуть оновлюватися один-два рази на рік. Хвіст досягає 50-сантиметрової довжини і закінчується темної пензликом. Колір шерсті змінюється в залежності від сезону. Влітку він рудувато-коричневий, а взимку – сірий.

■ Спосіб життя і біологія

Олень Давида дуже любить довгий час перебувати у воді. Не в приклад своїм найближчим

родичам, він прекрасно плаває і може півдня простояти у водоймі, занурившись у його води по плечі.

Олені Давида досягають статевої зрілості на другому році свого життя. Під час шлюбного сезону між самцями відбуваються турнірні бої. Суперники пускають в хід все: роги, зуби і навіть задні копита, адже визначення домінанта є найважливішим завданням, якій підпорядкована їхнє життя в цей період. Вагітність триває в середньому 270-300 днів, в результаті чого на світ з’являється один, а рідше два оленя. Мати годує малюків молоком 10-11 місяців, поступово привчаючи їх до дорослої їжі.

Олені харчуються травою, цукровою тростиною, листям і молодими пагонами чагарників. У літній час, проводячи багато часу у воді, поїдають водорості і різну водну рослинність.

Встановлено, що головними природними ворогами виду були тигри і леопарди. Незважаючи на те що мешкають у неволі олені не зустрічаються з цими хижаками, навіть при одному погляді на зображення «великих кішок» олені втікають. Середня тривалість життя виду становить 18 років.

ПОДІЛИТИСЯ: