Найпопулярніші тварини на території польських гір

Польські гори – Татри, є відмінним і багатим зоогеографічним ділянкою Польщі. У цих районах, з представників ссавців, можна зустріти таких тварин, як: рись, ведмідь, борсук, олень, вовк, козуля. Що стосується пернатих, то їх різновид, тут, також велика і різноманітна. Найпоширенішими видами птахів, яких можна зустріти в цих району, є орлан-крикун, благородний орел, канюк, мишолов, рудий шуліка, сова, тетерев, пугач-пугач, рябчик і глухар. Найтиповішим представником фауни польських Татр є дика гірська коза. Гірська коза здатна відмінно пересуватися по стрімких схилах цієї місцевості, перескакуючи з однієї скельної сходинки на іншу. Що стосується зовнішнього вигляду, то гірська коза практично не відрізняється від звичайної, але, вони значно відрізняються своєю спритністю і грацією, що робить їх схожими на гнучких антилоп. Більшість зоологів, відносять даний вид тварин до підвиду “carpinae”, які входять в сімейство парнокопитних, яку представляють такі тварини, як: олень, косуля, антилопа, жираф і буйвол. Гірські кози відрізняються дуже сильними ногами, еластичною внутрішньою стороною копита і більшим, ніж у інших ссавців серцем. При невеликій вазі ці особливості організму дозволяють козам з легкістю підійматися на найкрутіші скелі.

У літній період часу, стадії гірських кіз, велику частину свого часу, проводять на високогірних ділянках, в зоні субальпійських лугів над верхньою межею лісового ярусу, де пасуться на полонинах. Як тільки настають холоди, гірські кози повністю обростають густою, триколірної шерстю, яка відмінно їх гріє, і дозволяє комфортно пережити холодний зимовий період. Ну а з приходом літа, вони відкидають цю шерсть, і ужн нова, більш корткая шість, стає, як правило, бежево-вижеватого кольору, з чорними цятками на спині.

На території польських гір – Татрах, даний вид кіз підлягає охороні з 1869 року. З 1957 році, в Національному парку налічувалося 77 особин, після чого, щороку, співробітники парку ведуть підрахунок цих тварин. Станом на 2001 рік, на цій території налічувалося 70 особин, а в сусідній Словаччині, в Національному парку, суть більш – близько 200. Це тварина належить до категорії особливо цінних видів, що знаходяться під загрозою зникнення.

Посилання на основну публікацію