1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Різне
  3. Блакитний ара

Блакитний ара

Блакитний ара – єдиний представник свого роду і один з найрідкісніших папуг на Землі. У неволі збереглося кілька популяцій даного виду, а чи існує він ще в живій природі – велике питання! Останнього блакитного ара в природному середовищі бачили в 2000 р, і пізніше даних про його існування не було. Проте, як ми вже говорили, офіційно вид поки не переведена з категорії CR в категорію EW, так як вчені допускають можливість знаходження невідомих їм популяцій.

Блакитні ара знайомі західним ученим і любителям природи близько 150 років. Протягом усього цього часу чисельність виду залишалася критичною. Головними факторами, що вплинули
на можливе зникнення красивих папуг з природи, були вилов в комерційних цілях, загальна зміна природного середовища існування, вирубка дерев виду табібуйя карибська, на яких любили селитися блакитні ара. Крім того, на території їх ареалу практично всі придатні для гніздування дупла були зайняті дикими бджолами. Тому для папуг практично не залишилося місць, де вони влаштували б гнізда. У середині 1990-х рр. були зроблені спроби реінтродукції виду в природне середовище, проте вони не увінчалися успіхом.

За даними на 2010 р, в неволі збереглося 105 представників виду, дев’ять з яких залучені до програми захисту блакитного ара (CPRAA). Незважаючи на таке невелике число, саме ці дев’ять птахів несуть в собі 90% генетичного різноманіття виду. У 2004 р в Лоро Парку відбулося дуже радісна подія – народився і вижив пташеня ара.

■ Де мешкає

Родина блакитних ара – Бразилія, де вони мешкали між річками Сан-Франсіску і Парнаіва. У колишні часи ці красиві птахи зустрічалися в пальмових гаях, лісосмугах, на рівнинах з поодинокими високими деревами, річкових узбережжях. Для гніздування ара вибирали старі товсті дерева з великими, просторими дуплами. Сьогодні вчені сподіваються, що в природі збереглися ще невідомі популяції і місця проживання виду.

■ Як дізнатися

Блакитні ара – дуже красиві і привабливі птиці. Це досить великі папуги, довжина тіла яких становить 55-57 см, вага досягає 400 м Тіло вкрите синьо-блакитним оперенням, а голова і шия сірувато-блакитні. Область на голові від наддзьобка до очей безпері. Нижня сторона крил і хвоста темні. У дорослих папуг дзьоб чорний, у молодих – світліше. Світла смужка на дзьобі зникає у міру дорослішання, і у папуг у віці одно-го-двох років вона вже непомітна. Крім того, дорослі блакитні ара мають жовту райдужку, а птахи, які не досягли статевої зрілості, – темну.

■ Спосіб життя і біологія

Блакитні ара живуть парами або невеликими групами. Харчуються насінням і плодами тро-

піческого дерев. Дуже люблять ягоди кактусів. Це витривалі, сильні, грайливі й цікаві птиці. У разі небезпеки можуть впасти на землю, прикинувшись мертвими. При вмісті в неволі для них важливі спокійна обстановка і тиша, в іншому випадку вони стають буйними і агресивними.

Сезон розмноження починається в серпні. У гніздовий період самка з інтервалом у два дні відкладає два-три яйця, які насиджує виключно сама 24-26 днів. Весь цей період самець піклується про безпеку родини. Він охороняє гніздо, приносить їжу для самки. Ночує поза гніздом. Після появи на світ потомства, турботливі батьки близько семи місяців годують пташенят. Причому це продовжується після того, як малюки оперяться і здатні самостійно добувати собі корм.

ПОДІЛИТИСЯ: