1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Релігієзнавство
  3. Доповідь про християнство

Доповідь про християнство

Християнство є найбільшою світовою релігією, третя частина населення нашої планети – це християни. Дана релігія заснована на вченні Ісуса Христа, який жив в 1 столітті в Палестині. Після смерті Христа це вчення почало активно поширюватися його учнями і послідовниками, а починаючи з 4 століття християнство починає набувати статусу державної релігії в різних країнах.

Історія християнства має чимало трагічних сторінок. Самим лютим гонителем вважають римського імператора Нерона, він переслідував християн зі страшною жорстокістю. Саме за його указом були страчені апостоли Павло і Петро.

Гоніння тривали 3 століття, але вчення Христа все ж швидко поширювалося. Слід зазначити, що християнство в ті часи було цільним, єдиним. Розколи і розділення з’явилися пізніше, коли бути християнином стало безпечно. Тоді до церкви влилася величезна маса народу, яка слабо розуміла сенс вчення Христа. Всі ці люди жили в різних умовах і відчували різний вплив інших культур. Вони по-своєму розуміли і тлумачили Писання, і в результаті цього християнство розділилося на течії.

У сучасному християнстві присутній три основні течії (католицизм, протестантство і православ’я) і безліч малих. Основна догматика всіх цих напрямків в загальному є подібною, але є також і суттєві відмінності. Наприклад, всі християни визнають необхідність хрещення людини, але робиться це по-різному. Католики і православні хрестять дітей в малому віці, часто в дитинстві. Протестанти хрестяться дорослими, коли вони вже розуміють суть своєї віри і приймають її.

Священною книгою всіх християн є Біблія. Більшою своєю частиною вона однакова для всіх конфесій і складається зі Старого та Нового Завітів. Але є також і відмінності, особливо в переліку книг Старого Завіту.

Зараз у світі більше 2 мільярдів чоловік є християнами. Християнські громади є і в державах з іншим віросповіданням. Однак в деяких країнах права християн порушуються, людей переслідують за віру в Христа. Самою нетерпимою в цьому відношенні є Північна Корея, а також деякі мусульманські держави.

ПОДІЛИТИСЯ: