Зозуля

Зозулі – це численне сімейство, в якому налічується 140 видів. Мабуть, найвідоміший вид – зозуля звичайна. Відноситься птах до роду справжні зозулі і зустрічається повсюдно в Європі та Азії в літній період. Взимку перебирається в Африку. Примітна тим, що є гніздовим паразитом. Втім, це властиво половині видів з сімейства зозулі.

Гніздовий паразит – це коли птах сама не висиджує яйця, а підкидає їх у гнізда інших птахів. При цьому яйця за своїм окрасу нічим не відрізняються від тих, поруч з якими виявляються. Майже завжди гніздовий паразит викидає одне чуже яйце на землю, а своє залишає. Вилупилося пташеня виштовхує інших пташенят з гнізда, і бідні батьки годують тільки його. Ось до таких паразитуючим птахам зозуля і належить.

Зовнішній вигляд

Розглянемо зовнішній вигляд на прикладі звичайної зозулі. У довжину птах досягає 35-38 см. Довжина хвоста становить 13-18 см. Розмах крил 50-55 см. Вага тіла не перевищує 130 грам. Ноги короткі і сильні. Зовні самці і самки розрізняються. У самця спина і хвіст темно-сірого кольору. Горло і груди аж до живота світло-сірі. Все інше оперенье дуже світле з темними смужками. Дзьоб темний, ноги жовті.

У оперенье самки переважають рудуваті і бурі відтінки. Спину і голову перетинають чорні смуги. Пір’я з білою окантовкою. Груди світла, на ній чітко помітні широкі білі і вузькі чорні смуги. Важить самка не більше 110 грам. Молоді птахи в основному блідо-руді. Цей фон перетинають темні смуги по всій довжині тулуба. Линяє птах 2 рази на рік. Часткова линька влітку і повна – взимку.

Розмноження і тривалість життя

Ранньою весною зозулі з Африки летять в Європу та Азію до місць гніздування. Птахи ці ведуть одиночний спосіб життя. У самців великі ділянки, що досягають за площею декількох гектарів. Самки мають менш велику територію. Для них найголовніше, щоб в межах володінь перебували гнізда інших птахів. Один самець запліднює кілька самок. Ті гнізд не будують. Замість цього вони ведуть спостереження за іншими птахами. Найчастіше це представники сімейства горобиних, яких ще називають співочими птахами.

За багато століть кожна материнська лінія зозуль генетично пристосувалася до певного виду птахів. Звідси і колірне схожість яєць. Їх також неможливо відрізнити і за розміром. Тому у самки тільки одне завдання – непомітно покласти своє яйце в чуже гніздо. Вона терпляче вичікує, і коли дорослі птахи на короткий час залишають гніздо, підлітає до нього. Щоб відкласти своє яйце, птаху потрібно не більше 8-10 секунд. При цьому вона або з’їдає одне яйце господарів, або кидає на землю, або забирає із собою.

Батьки в більшості випадків не помічають підміни. Пташеня зозулі з’являється на світ набагато швидше інших пташенят. При цьому він намагається викинути хазяйські яйця з гнізда. Досить часто це йому вдається, і він залишається в гнізді один. Пташеня швидко зростає, постійно вимагаючи корм. Через 3 тижні після появи на світ він залишає гніздо. Але прийомні батьки продовжують годувати його ще тижні 3, поки малюк не подорослішає і не почне харчуватися самостійно.

За літо зозуля зазвичай підкидає від 3 до 5 яєць в чужі гнізда. Але її потенціал набагато вище. Вона здатна на світ до 30 яєць. У випадку, якщо відповідне гніздо знайти неможливо, птиця залишає яйце на землі або підкидає його в будь-яке інше гніздо. У яйцепроводі яйце може перебувати до 3 днів. Так що у самки час є. Іноді, коли кладка вже цілком зріла, птах-паразит може її знищити, змушуючи тим самим батьків заводити нову кладку.

Таким чином, зозулі завдають безсумнівної шкоди багатьом видам співочих птахів. Вони знищують їх потомство, замінюючи своїм. У той же час ці птахи поїдають багатьох шкідливих для дерев комах, яких не їдять представники сімейства горобиних. Так що для живої природи зозуля безсумнівна корисна. Тривалість її життя становить 7-10 років.

живлення

Основний раціон харчування у цього птаха складається з комах. Це в першу чергу гусениці і деревні жуки, які завдають шкоди листю і стовбурах дерев. Крім комах зозуля поїдає яйця інших птахів і пташенят. Своїх пташенят і яйця, які не вдалося підкласти в чужі гнізда, не їсть. Характерний звук «ку-ку» видають самці. Самки набагато більш мовчазні. Вони завжди намагаються залишатися непомітними. Мабуть це у них на генному рівні. Адже підкладати яйця в чужі гнізда слід дуже обережно і тихо, нічим не підкреслюючи своєї присутності.

Посилання на основну публікацію