Жайворонок польовий

Відноситься жайворонок польовий до сімейства Жаворонкова і утворює вид, що мешкає на відкритих просторах. Це луки, лісові галявини, галявини, а також різнотравні степові ландшафти. У лісистій зоні птах не живе. Ареал проживання включає в себе степові і лісостепові райони Європи та Азії. Цей вид завезений в Австралію, Північну Америку і Нову Зеландію.

Зовнішній вигляд

Розміри у птаха невеликі. Самці більші за самок. Більше ніяких зовнішніх відмінностей між ними немає. Довжина тіла самців становить 16-20 см. У самок відповідно 14-19 см. Розмах крил у самців 35 см, у самок 30 см. Довжина крила 10-12 см. Хвіст в довжину досягає 6-7см. Середня вага у птаха дорівнює 40 м

Оперенье блякле і чудово маскує птицю в траві. Спина темно-сіра. Іноді вона буває блідо-коричнева з легкої жовтизною. Основний фон розбавляють темніші вкраплення. Живіт у пташки білий. Груди коричнева з строкатими вкрапленнями. На голові є невеликий строкатий чубчик. На хвості спостерігається тонка біла облямівка. Над очима розташовуються білі смуги, які тягнуться до потилиці. Взимку оперенье кілька яскравіше, ніж влітку. Ноги темно-коричневого кольору. Ноги світлі.

Розмноження і тривалість життя

Напередодні холодів жайворонок польовий мігрує в тепліші південні райони. Але від місць гніздування віддаляється не дуже далеко. Ті птахи, які живуть в теплих краях, як правило, не мігрують. Таке спостерігається в південних районах Європи, в степовій частині Криму. У місцях гніздування з’являється рано. Іноді ще навіть лежить сніг. Спочатку прилітають самці, а через кілька днів з’являються і самки. Птахи розбиваються на пари і приступають до будівництва гнізда.

Влаштовується воно завжди на землі. Вибирається для цього трав’яниста місцевість. У землі робиться ямка або використовується природне природне поглиблення. Воно обкладається травою, листям, гілочками і вистилається зсередини соломинками, пір’ям, пухом. Гніздо практично зливається з рослинністю і виявити його дуже складно. У кладці 4-5 яєць. Іноді буває тільки 3. Насиджування зазвичай починається в кінці першої декади травня і триває 2 тижні.

Пташенята з’являються сліпими. Тіла їх покриті рідким світло-коричневим пухом. Росте молодь дуже швидко і по закінченню 10 днів залишає гніздо. Пташенята бігають і намагаються злетіти. Так триває ще днів 10, перш ніж молоді птахи стають на крило. Через місяць після народження вони вже добре літають і самостійно добувають корм. У червні місяці робиться друга кладка. До кінця липня другий виводок також стає самостійним.

Молодь збирається в невеликі зграї і кочує по полях і луках. Відліт в теплі краї починається в першій декаді вересня. З другої половини вересня птахи вже в масовому порядку мігрують. Останні з них відлітають у перших числах жовтня. До середини цього місяця жодного птаха не залишається в місцях гніздування. У дикій природі жайворонок польовий живе 4-5 років. У неволі він може прожити 10-11 років.

Поведінка та живлення

Харчується птах рослинною їжею і комахами. Корм видобуває прямо на землі або скльовує зелені частини рослин на висоті свого зростання. Тяжіє до злакових. Тому регулярно прилітає на поля з пшеницею і вівсом. Щоб зерна краще переварювалися, пичуга ковтає маленькі камінчики. З комах поїдає жуків, сарану, турунів, листоїдів, гусениць, мурах. Тобто приносить безсумнівну користь сільськогосподарським угіддям.

Примітна птах своїм співом. Причому цим чудовим даром володіють тільки самці. Особливо гарні пісні на самому початку шлюбного періоду. Самці співають добою, перериваючись лише на сон. Трелі дуже красиві. Вони дзвенять і переливаються різними звуковими відтінками. Птах часто піднімається високо в небо і стає практично невидимою. Зате її спів розноситься на кілометри. Кожен самець співає по-своєму. Це пов’язано з індивідуальними особливостями, віком і практичним досвідом.

Вороги

Враховуючи розміри пташки, ворогів у неї багато. На гнізда здійснюють напади найрізноманітніші наземні ссавці. Вони поїдають яйця і пташенят. Ласують ними і змії. На дорослих птахів нападають повітряні хижаки. Жайворонок польовий є одним з основних видів, яким годуються яструби і соколи. Основним ворогом вважається чеглок. Він ловить маленьких пташок прямо на льоту. Єдиним порятунком для птиці є стрімке падіння до землі. В цілому, чисельність виду тримається на стабільному рівні. Вимирання цій голосистих пернатому співунок не загрожує.

Посилання на основну публікацію