Земляний вовк

Земляний вовк належить до сімейства гієнових. Має дві ізольовані один від одного популяції. Одна мешкає в Південній Африці, а інша в районах Східної та Північно-Східної Африки. Живе на відкритих сухих рівнинах і в чагарниках. Уникає гірських районів. У раціоні харчування домінуюче становище займають терміти, тому звір влаштовується тільки в тих місцях, де є термітники. Він їх не руйнує, а тільки злизує комах з поверхні.

Зовнішній вигляд

Цей звір дуже схожий на свою найближчу родичку смугасту гієну. Але морда у нього більш витончена і тонка, вуха гостріше, а розміри тіла значно дрібніші. Довжина тулуба без хвоста досягає 55-90 см. Довжина хвоста становить 25-30 см. Висота в холці досягає 40-50 см. Маса тіла варіюється в межах від 9 до 14 кг. На передніх лапах налічується по 5 пальців. Передні кінцівки кілька довше задніх. Відмінностей між самками і самцями ніяких немає.

Шерсть густа. Ость груба, а підшерсток м’який. Від потилиці до хвоста по верху спини тягнуться довге волосся, що утворюють гриву. У довжину вони досягають 20 см. Колір у хутра жовтуватий. Нижня частина тіла світліше верхньої. На тулуб і кінцівках є чорні смуги. Хвіст пухнастий. Кінчик у нього чорний. Морда має сіро-жовтий відтінок.

Розмноження і тривалість життя

Сезон розмноження дещо різниться залежно від регіону проживання. Але зазвичай припадає на осінь або весну. Пари моногамні. Однак більш слабкий самець може поступитися самку більш сильному. Зате вихованням потомства займається постійний партнер. Вагітність триває від 90 до 110 днів. У посліді зазвичай 3-4 дитинчати. З’являються вони на світ під час сезону дощів. У цей час терміти активні, а тому багато їжі.

Перші 6 тижнів малюки сидять у лігві. Молочне годування продовжується 4 місяці. Але малюки починають годуватися разом з батьками вже через 3 місяці після народження. На 5-му місяці стають незалежними, але не покидають батьків протягом року. Починають самостійне життя під час наступного сезону розмноження. Статева зрілість настає у 2 роки. У дикій природі земляний вовк живе 10 років. У неволі доживає до 15 років.

Поведінка та живлення

Тварина активно в нічний час. Днем спить у підземній норі. Для цих цілей використовуються нори мурахоїдів, дикобразів і вириті власними силами. Живуть представники виду групами. У кожну таку групу входить самець, самка і молодняк останнього посліду. У сімейства є свій кормової ділянку, яка метится анальними залозами. Площа ділянки доходить до 5 кв. км. На ньому є до 3 тис. Термітників, щоб прогодуватися.

Ночами земляні вовки ласують термітами. Вони злизують їх з мурашника довгими липкими мовами. Але крім мурах харчуються також іншими комахами, личинками, яйцями, ловлять птахів і гризунів. П’ють дуже мало, отримуючи вологу від термітів. Годівля завжди проходить індивідуально. Падаллю не харчуються на відміну від своїх найближчих родичів гієн.

Збереження виду

Даний вид поширений досить широко в місцях свого проживання. Тварини ведуть потайний нічний спосіб життя. Загроза виходить від отруйних речовин, за допомогою яких знищують шкідливих комах. Звір відіграє важливу роль у контролі за чисельністю термітів. У Червоній книзі вид має статус мінімального ризику.

Посилання на основну публікацію