Ягуар

Ягуар – це велика хижа кішка, що відноситься до роду пантери. Мешкає вона на території Південної та Центральної Америки. У Північній Америці зустрічається в Мексиці. У США звір був винищений ще на початку XX століття. Даного виду немає в Сальвадорі та Уругваї. Найбільша чисельність припадає на заповідники. Середовищем проживання є тропічні ліси. Хижак може підніматися в гори на висоту до 2,5 км. над рівнем моря. В цілому вид вважається під загрозою знищення, так як чисельність цих могутніх кішок неухильно скорочується. Найбільше їх живе в Белізі і Аргентині. Це пов’язано з повною забороною на їх полювання. А ось в Болівії спортивне полювання дозволена. В інших країнах відстріл тварин сильно обмежений. Але все це лише уповільнює зменшення чисельності, але ніяк не сприяє її зростанню.

Зовнішній вигляд

Кішка ця мускулиста і кремезна. Забарвленням вона схожа на леопарда, але більший і потужніший. До того ж у неї більш короткий хвіст. Він найкоротший з усіх котячих. Розміри коливаються залежно від ареалу проживання. Найбільші звірі живуть в джунглях Амазонії. Довжина тіла лежить в межах від 1,4 до 1,9 метра без хвоста. Хвіст у довжину становить 50-75 см. Маса тіла варіюється в діапазоні від 60 до 100 кг. Найбільшу вагу становить 160 кг при довжині тіла 2,7 метра. Самець зазвичай важить в межах 90 кг. Самки дрібніші в середньому на 15%. Висота в загривку дорівнює 60-80 см.

Ноги коротше, ніж у лева або тигра, але дуже сильні і товсті. Шерсть коротка і має золотисто-жовтий колір. Вона покрита або чорними кільцями з 2-ма чорними плямами всередині, або розірваними кільцями, усередині яких є дрібні темні плями. Трапляються ягуари-меланісти. Шерсть у них повністю чорна або майже чорна. Таких хижаків називають пантерами. Живуть вони в глухих джунглях, де сонячне світло ледь пробивається крізь густе листя.

Розмноження і тривалість життя

Самки досягають статевої зрілості у віці 2-х років. Самці дозрівають на 3-4 роки. Жорстких термінів шлюбного періоду немає. Розмноження може відбуватися протягом усього року без сезонних коливань. Вагітність триває 95-105 днів. Лігво влаштовується в печері, в густих кущах, в дуплі дерева або серед каміння. На світ з’являється від 2 до 4 дитинчат. Вони сліпі, а оченята у них відкриваються тільки через 2 тижні. Молочне годування продовжується 3-4 місяці. З 6-місячного віку починається навчання полюванні. З матір’ю молоде покоління живе від року до двох років, потім йде і створює власні території. У дикій природі ягуар живе 15-17 років. У неволі доживає до 23 років.

Поведінка та живлення

Даний вид тяжіє до одиночного способу життя. У кожного звіра своя територія, яка ревниво охороняється від непрошених гостей. Такі земельні володіння дуже обширні і дорівнюють 30-50 кв. км. Звірі намагаються не зустрічатися один з одним. Спілкування відбувається лише в період розмноження між самцями і самками. Їхні території зазвичай перекриваються. Годинники полювання припадають на ранкові та вечірні сутінки. У раціон харчування входять тапіри, капибара, олені. Нападає ягуар також на птахів, гризунів, дуже любить черепашачі яйця. Ця кішка чудово плаває і вміє ловити рибу. За раз вона може з’їсти до 25 кг м’яса. Треба відзначити, що з усіх котячих даний вид найрідше нападає на людей. Так стверджує статистика, яка, як відомо, знає все. А ось людина це не цінує і є головним ворогом могутнього хижака, чисельність якого неухильно падає.

Посилання на основну публікацію