Вальдшнеп

Вальдшнеп являє собою невелику птицю, відповідну за розмірами сизому голубу. Відноситься до сімейства бекасових і утворює рід, в якому налічується 8 видів. Всі вони дуже схожі один з одним як за розмірами, так і за зовнішнім виглядом. Ареал гніздування охоплює помірні і субарктичні широти Європи та Азії. Це територія від Ірландії до північних районів Японії. На півночі птаха можна зустріти в Скандинавії, Архангельської області, в низов’ях Єнісей, Олени. Південна межа ареалу проходить через Альпи, Балкани, Україна, Поволжя, Алтай, Монголію і Примор’я. Гнізда були виявлені на Корсиці, Азорських, Канарських островах і на острові Мадейра.

Зимує пичуга в Середземномор’ї, Ірані, на Цейлоні, в Індії, Індокитаї, на півдні півострова Крим, у південних районах Кавказу. Середовищем існування є листяні і змішані ліси з високою вологістю. Обов’язкові галявини, пустки, переліски. Спосіб життя одиночний. Іноді птиці об’єднуються в зграї. Але ці соціальні утворення швидко розпадаються.

Зовнішній вигляд

Тіло кремезне. Його довжина сягає 35-38 см. Розмах крил 57-67 см. Маса становить 200-450 г. Колір оперенья у верхній частині тулуба коричневий з рудими і чорними плямами. На грудях і животі оперенье жовтувато-сіре. Воно розбавлене поперечними смугами чорного кольору. Дзьоб довгий, прямий, циліндричної форми. Довжина його досягає 8-9 см. Очі розташовані з боків голови. Це дає птахові можливість бачити все попереду, з боків і ззаду. Від очі до основи дзьоба тягнеться темна смуга. На голові є 3 темні поперечні смужки, між якими пролягають 2 світлі. Крила широкі і короткі. Статевий диморфізм відсутній.

Види розрізняються шириною крил, розташуванням смуг на оперенье, а також кольором окантовки навколо очей. У деяких видів пір’я біля очей відсутні, в інших утворюють білі кільця. Кінчик дзьоба гнучкий. Велику частину часу птах мовчить. Лише в шлюбний період самці видають гучні, хриплуватий звуки і свист.

Розмноження

Шлюбний період у вальдшнепів настає в середині квітня і триває до кінця травня. У цей час самці здійснюють нічні польоти. Вони літають, майже торкаючись вершин дерев, і видають закличні звуки. Самки розташовуються на землі і відповідають свистом. Почувши його, самець опускається, і утворюється пара на кілька днів. Після спарювання самець відлітає шукати іншу самку. За час шлюбного періоду йому вдається злучитися з 3-4 самками.

Гніздо самка влаштовує на землі, роблячи невелике заглиблення де-небудь під кущем або гілками. Земля вистилається листям, травою і мохом. Діаметр гнізда зазвичай становить 12-15 см. У кладці, як правило, 4 яйця червонувато-коричневого кольору, розведеного сірими цяточками. Інкубаційний період триває три з половиною тижні. Весь цей час самка насиджує яйця і не покидає гніздо. Зігнати її може тільки серйозна небезпека. З’явилися на світ пташенята покриті жовтим пухом з коричневими плямами. Оперяються пташенята через 2 тижні. На 4-му тижні після народження стають на крило.

живлення

Харчується вальдшнеп в основному земляними хробаками. Крім цього поїдає жуків, павуків, личинок найрізноманітніших комах. Вживає і рослинну їжу. Це насіння зернових культур, молоді пагони, трава, лісова ягода. Полює також на ракоподібних та молюсків. Особливо це характерно для періоду міграції. Активна птах в нічний і сутінковий час. Їжу шукає на луках поруч з лісом. При цьому занурює свій довгий дзьоб в грунт. На кінчику дзьоба є чуйні нервові закінчення. Вони вловлюють будь слабкий рух в землі, яке виробляють черв’яки і личинки комах. Сама птах є об’єктом спортивного полювання.

Посилання на основну публікацію