Удав

Удав – це велика змія, що відноситься до сімейства ложноногих. Рептилія утворює вид, який називається звичайний удав. У цьому виді налічується 10 підвидів. Їх представники мешкають в Північній, Центральній і Південній Америці, а також на окремих островах Карибського басейну. Навколишнє середовище найрізноманітніша. Вона варіюється від тропічних лісів до посушливих напівпустель. Але перевагу плазун завжди віддає вологою лісистій місцевості. Це природне природне укриття від хижаків і величезний полігон для полювання. Найчастіше змію можна знайти біля річок і струмків. Вона чудово плаває, а відпочиває в норах, які риють собі ссавці середніх розмірів.

Зовнішній вигляд

Розміри у удава великі, хоча і поступаються деяким іншим представникам зміїного царства. Вони сильно залежать від середовища проживання і варіюються від 1 до 4 метрів. Спостерігається яскраво виражений статевий диморфізм. Самки помітно більші за самців. Довжина дорослої самки становить 2,5-4 метра, а самці дотягують лише до 1,8-3 метрів. У неволі звичайна довжина самок становить 3,7-4,3 метра. Що стосується ваги, то представники виду важать 22-27 кг. Трапляються окремі особини з вагою 45 кг.

Забарвлення змії сильно варіюється залежно від місцевості. Основний фон тіла, як правило, коричневий, сірий або кремовий. Його розбавляють світло-коричневі або червонувато-коричневі візерунки. До хвоста вони виражені більш яскраво, а на початку тулуба блідіше. Таке забарвлення дуже добре маскує рептилію в лісі. Голова стреловидной форми з притаманними тільки даному виду смугами. Одна смуга тягнеться посередині голови від початку морди до потилиці. Дві інші розташовуються з боків і тягнуться від початку морди до очей, а потім від очей до щелепи. Удав має 2 легенів, де праве помітно крупніше лівого. Багато інші види змій повністю втратили ліва легеня в процесі еволюції.

Розмноження і тривалість життя

Ця змія відноситься до Яйцеживородящие. В утробі матері зародки розвиваються в яйцях, а на світ з’являються дитинчата. Шлюбний період припадає на сухий сезон з квітня по серпень. Вагітність триває 100-120 днів. Новонароджені змійки в довжину становлять 40-50 см. В одному посліді їх налічується в середньому 25. А в цілому чисельність коливається від 10 до 60. Малюки відразу починають самостійне життя. Перші роки життя ростуть вони дуже швидко. Статеве дозрівання наступає в 3-4 роки. Зростання у рептилії не припиняється протягом всього життя. У дикій природі удав живе 20-25 років. У неволі доживе до 30-40 років, але за умови потрібної температури, вологості і підходящих продуктів харчування.

Поведінка та живлення

Представники виду ведуть одиночний спосіб життя. Лише в період шлюбного періоду самки привертають до себе самців. Полює удав в нічний час, а вдень гріється на сонці. Молоді змії часто шукають видобуток на деревах, а більш старші і важкі на землі. Найагресивнішими є жителі Центральної Америки. А в Південній Америці рептилії більш спокійні. Для людини укус цієї змії безпечний, але в кожному разі необхідно продезинфікувати рану.

У раціон харчування входять птиці, ящірки, гризуни. Чим більше розміри змії, тим крупніше видобуток. Нападе плазун із засідки. Воно хапає здобич зубами, обвивається навколо її тіла і душить. Потім натягує себе на жертву, як людина натягує рукавичку на руку. Процес переварювання їжі зазвичай триває близько тижня. Після цього змія може не їсти тижнями у зв’язку з дуже повільним метаболізмом (обміном речовин).

Цю змію містять в неволі. Рептилія швидко стає ручний. Це стосується і зоопарків, і приватних власників. Тераріум в довжину повинен становити не менше дві третини від довжини удава. Самок можна утримувати разом, а ось самців окремо, так як вони можуть проявляти агресію по відношенню один до одного. Температура в тераріумі не повинна перевищувати 35 градусів за Цельсієм і падати нижче 24 градусів за Цельсієм. Джерела тепла повинні бути ізольованими, щоб змія не обпеклася. Вологість повітря повинна становити 60-70%. Одним словом, нічого складного.

Що стосується чисельності, то в деяких регіонах представники виду сильно постраждали від людей. Їх виловлювали для екзотичних колекцій і через красивої шкіри. Але в цілому чисельність популяції тримається на стабільному рівні і не перебуває під загрозою зникнення.

Посилання на основну публікацію