Тюлень Росса

Тюлень Росса за своєю сутністю є відлюдником. Мешкає він в Антарктиді, попадається і на прилеглих до неї островах, але вибирає завжди віддалені й відокремлені місця, до яких дістатися того ж людині дуже важко. Серед вічних льодів і на неприступних скелястих берегах тюлень і існує вже багато тисяч років. Незважаючи на досить пристойну чисельність у 150 000 голів, на сьогоднішній день відомо про цю тварину дуже і дуже мало.

Зовнішній вигляд

Відноситься тюлень Росса до сімейства справжніх тюленів. Серед цієї дружної компанії він, як кажуть, зростом не вийшов. Довжина тіла самця не перевищує 2-х метрів, маса рідко доходить до 220 кг. Самка крупніше. У довжину вона може досягати 2,5 метра і мати вагу близько 300 кг. Найбільш примітним в зовнішності звіра є його очі. Вони дуже великі і трохи витрішкуваті. Зуби у тюленя дрібні, але дуже гострі і міцні. У нього товстий шар підшкірного жиру – особливо багато його біля короткою і товстої шиї. Вона суцільно складається з жирових складок, з яких як би визирає невелика голова зі злегка витягнутою мордою.

Тварина може втягувати голову в ці пласти жиру і, в цьому випадку, починає нагадувати собою пивний бочонок. Забарвлення спини і голови у тюленя Росса темно-коричнева, іноді темно-сіра. Черево і боки значно світліше. Трапляються тварини, у яких тіло має однотонний колір, відповідний забарвленню спини. Наприкінці осені багато тварин красуються в світло-коричневою шкурі. Шерсть коротка і жорстка, підшерстя немає. Линька у другій половині літа. Тюлені при цьому лежать на льоду і нічого не їдять.

Розмноження і тривалість життя

Народжують ці тюлені на льоду наприкінці весни. Найчастіше це друга половина жовтня і листопад. Дитинча важить 18-20 кг при довжині тіла в 1 метр. Вигодовування молоком триває 4 тижні. Після цього малюк йде у воду, а дорослі тюлені спарюються. Відбувається це у воді. Точний термін вагітності у самок невідомий. Статева зрілість настає у них в 3 роки. Самці дозрівають по досягненню віку 5-6 років. Тривалість життя тварини становить орієнтовно 20 років.

Поведінка та живлення

Тюлень Росса ніколи не утворює великих лежбищ. Тварини тримаються невеликими компактними групами. Завдяки досить довгим переднім ластам, цей звір дуже швидко плаває і добре пірнає. Під водою може спокійно перебувати 40 хвилин, максимальна глибина занурення невідома. Харчується рибою, ракоподібними і головоногими молюсками. У зимовий період не мігрує, проводячи холодну пору року під водою. На поверхні з’являється тільки для того, щоб зробити цілющий ковток повітря. Примітний тюлень тим, що видає гучні мелодійні звуки – такий собі голосистий співун серед суворого крижаного безмовності.

Посилання на основну публікацію