Тюлень-крабоїд

Тюлень-крабоїд відноситься до сімейства справжніх тюленів. Мешкає він у водах Південного океану від 65 ° ю. ш. до берегів Антарктиди. Взимку може переміщатися і північніше, допливаючи до 55 ° ю. ш. Це найчисленніший з усіх видів тюленів. Його чисельність доходить до 15 мільйонів. Голів і перевищує кількість всіх інших тюленів разом узятих.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла тварини досягає 2,5 метрів. Маса дорівнює 200 кг. Морда у тюленя витягнута, зуби мають своєрідні виступаючі щербини. Коли крабоед стискає щелепи, то вода легко виходить з рота, завдяки такій конструкції зубів, а ракоподібні залишаються і проковтують. Шкура звіра протягом року змінює свій колір. Линька проходить у січні-березні, і забарвлення тіла набуває сірувато-коричневий колір. На череві при цьому спостерігаються рідкісні світлі плями. З перебіг часу хутро світлішає і стає сріблясто-сірим. У старих тюленів хутро практично весь час має світлий відтінок. У народженого дитинчати хутро світло-коричневий.

Розмноження і тривалість життя

У благодатні літні місяці тюлень-крабоїд приступає до головної справи свого життя – продовження роду. Тварини підтягуються до крижаного материка і утворюють величезні лежбища на великих дрейфуючих крижинах. Іноді влаштовуються і на березі, але набагато рідше. В одному скупченні цих тюленів може налічуватися до декількох тисяч голів. Злучаються вони в січні-лютому. Вагітність триває 9 місяців. Дитинча народжується у самки у вересні. Його маса складає 20-30 кг, довжина тіла 1,2-1,3 метра. Вигодовування молоком триває 3 тижні. Малюк росте як на дріжджах. У день він додає у вазі до 4 кг. Відразу ж по закінченню молочного годування молоде покоління сходить у воду і починає самостійно добувати собі корм. Статева зрілість настає у самок у віці 2-3 років, у самців по досягненню 5-6 років. Тривалість життя тюленя-крильоїда становить 25 років.

Поведінка та живлення

У зимові місяці тюлень-крабоїд прагнути віддалитися від Антарктиди і прилеглих до неї островів подалі. Він йде на північ разом з льодами, що дрейфують і чекає закінчення холодів. Звір відмінно плаває і пірнає. Під водою він може спокійно перебувати півгодини і опускатися на глибину до 300 метрів. Здатний високо вистрибувати з води, а по суші пересувається дуже швидко. По крижаній поверхні він може рухатися зі швидкістю 25 км / ч. Харчується крабоед ракоподібними, використовуючи при цьому своєрідну конструкцію своїх зубів. Зовсім не боїться людини і підпускає його дуже близько.

Вороги

Головний ворог цієї тварини – косатка. Вона нападає на тюленя у відкритому океані. Багато ластоногі мають на тілі видимі шрами, залишені зубами могутнього хижака. Рятується крабоед від косатки тільки в тому випадку, якщо перебуває поруч з крижиною. Він високо підстрибує і опиняється на твердої поверхні, а зубастий хижак залишається з носом. Помирати крабоед відповзає далеко на сушу. Трупи цього тюленя знаходили в 50 км від берега. Відчуває свій кінець звір видаляється якнайдалі від океану і знаходить вічний спокій на земної тверді, геть ігноруючи морське середовище, в якій проводить все своє життя.

Посилання на основну публікацію