Трясогузка

Трясогузка являє собою маленьку птицю з довгим хвостом, яким вона постійно трясе. Звідси і пішла назва. У перекладі з латинської воно означає «рух хвоста». Споконвічною батьківщиною цієї пташки є Східний Сибір і Монголія. Потім пернаті малюки розселилися по всій Євразії, а пізніше потрапили в Африку. На сьогоднішній день існує 13 видів, які можна розділити на жовтобрюхи і Белобрюхий. Частина видів, що гніздяться в Індії, Африці, Японії на Мадагаскарі, ведуть осілий спосіб життя. Ті пернаті, які гніздяться в північних і центральних областях Євразії, восени відлітають на південь і перечікують холоду в Південній Азії, Африці, на Філіппінах, островах Малайського архіпелагу.

Зовнішній вигляд

Птах, як уже говорилося, маленька. Довжина тіла становить 15-19 см. Вага коливається в межах від 17 до 23 м Розмах крил дорівнює 24-28 см. Тіло струнке, хвіст довгий і весь час погойдується. Верхня частина тіла може бути сіра, сірувато-зелена, блідо-бура. Черево біле, яскраво-жовте або білувато-жовте. Колір ніг темно-коричневий або чорний. Вершину голови вінчає шапочка. Вона може бути майже чорного кольору, сіра або блідо-жовта. Над очима у деяких видів розташовуються білі горизонтальні смужки. Горло може бути чорним, яскраво-жовтим або білим. Крила зазвичай бурі і мають по краю більш темну облямівку. Іноді вона охристого кольору. Кермові пір’я хвоста найчастіше білі. У самок окрас оперенья менш яскравий, ніж у самців.

Розмноження і тривалість життя

Процес гніздування розглянемо на прикладі білої плиски. Всі інші види поводяться схоже, хоч і живуть в дещо інших біотипів. Гніздо цей птах може влаштувати по сусідству з людиною. Але головною умовою завжди є наявність поруч води. Гніздо робиться на землі. Це може бути земляна ніша на схилі яру, підмиті коріння дерева, дупло в прогнилому пні або рукотворний штабель колод. Робиться гніздо зі стебел трави. Усередині лоток викладається сухими рослинними волокнами. Його діаметр становить 10-12 см.

Яйця відкладаються до середини травня. У кладці їх зазвичай 5-7. Інкубаційний період триває 2 тижні. Після того як пташенята вилуплюються, самка прибирає шкаралупу з гнізда. Оперяються пташенята через 2 тижні після народження і стають на крило. З середини літа батьки зі своїм потомством починають літати, вибираючи в основному болотисту місцевість. Міграція на південь починається у другій половині серпня і триває до середини жовтня. Живе трясогузка в дикій природі 10 років. У неволі доживає до 12 років.

Поведінка та живлення

Ці птахи моторні й швидкі. По землі не стрибають, а бігають. Під час міграційних перельотів пташки летять дуже швидко. Їжу шукають як на землі, так і в повітрі, літаючи низько над поверхнею землі. Раціон харчування складається з дрібних безхребетних тварин. Це павуки, листоїди, мухи, клопи, комарі, мурашки, гусениці, метелики. Птахи приносять безперечну користь, так як люблять годуватися біля стад великих копитних тварин. При цьому вони поїдають гедзів, ніж полегшують життя коровам і бикам. Чисельність маленьких пернатих стабільна. В останні роки навіть намітилося збільшення популяції, що викликає оптимістичні прогнози.

Посилання на основну публікацію