Тонкодзьобий буревісник

Тонкодзьобий буревісник в першу чергу примітний своєю численністю. Загальна кількість цих птахів складає близько 10-12 мільйонів особин. Тяжіє вся ця величезна армада до вод, що омиває Австралію. Це південно-східне узбережжя континенту, а також острів Тасманія. Птах також любить острови, розташовані в Бассовом протоці. У цих благодатних місцях вона гніздиться. Все інше же час подорожує по безкрайніх просторах Світового океану.

Відліт з австралійських земель настає восени. У Південній півкулі це квітень. У Північному ж настає весна, і буревісники летять до японських та далекосхідним берегів. У теплі літні місяці цих птахів можна зустріти навіть в Охотському і Чукотському морях. Вони відвідують острів Врангеля і Аляску, проводячи в цих землях не менше місяця.

З настанням холодів тонкодзьобий буревісник відправляється знову в Південну півкулю. Але його зворотний шлях проходить трохи інакше. Численні зграї збираються біля західних берегів Північної Америки і летять через Тихий океан у бік Австралії. За місяць вони без зусиль долають відстань у 9 тис. Км.

Розміри цей пернатий хижак має середні. Довжина його тіла ледве дотягує до 50 см. Розмах крил становить метр. Маса тіла приблизно дорівнює 600 грамам. Окрасою оперенья темно-коричневий. Живіт і груди світліше боків і спини. Крила чорні, хвіст короткий і теж чорний. Махові крила мають легкий сіруватий відтінок. Дзьоб сірого кольору, ноги темно-сірі. У самців оперенье більш світле, ніж чим у представниць слабкої статі.

У місцях гніздування тонкодзьобий буревісник з’являється у вересні місяці. Прилітає він величезними зграями на одні й ті ж місця. Самки починають готувати гнізда. Представляють вони собою нори в землі. Відкладання яєць відбувається в останній декаді листопада. Кожна самка насиджує лише одне яйце. Воно велике, важке і білого кольору. Інкубаційний період триває майже два місяці.

У насиживании бере участь як самка, так і самець. Змінюються вони не частіше одного разу на два тижні. Вільний птах весь час проводить в море і регулярно носить корм своєму напарникові або напарниці.

Пташеня з’являється в розпал літа, яке в Південній півкулі настає в грудні. Його посилено відгодовують. Через півтора місяці він стає великим і жирним і по вазі починає перевершувати батьків. Вага такого дитинчати іноді доходить до 1 кг.

Годування припиняється через три місяці. Обоє батьків залишають гніздо і більше ніколи до нього не повертаються. Оголодавший пташеня вилазить з нори і починає самостійне життя.

Основне живлення тонкодзьобого буревісника – рачки евфаузііди. Представляють вони собою планктонних тварин з прозорими тілами. Довжина їх коливається в межах від 7 до 96 мм. На другому місці по споживанню стоять анчоуси. Це морські риби із загону сельдеобразних. У довжину вони досягають максимум 20 см. Вся ця живність видобувається птахами у верхніх шарах води.

Даний вид буревісників має для людей велике промислове значення. У цих птахів, особливо пташенят, дуже смачне м’ясо. На молодняк ведеться регулярна полювання в місцях гніздування. Велику цінність має також пух дитинчат і їх жир. Яйця теж користуються підвищеним попитом. Але полювання ведеться за суворими квотам. У рік дозволяється відловлювати не більше 500 тис. Пташенят. Завдяки цьому, чисельність популяції тримається на одному стабільному рівні.

Живе тонкодзьобий буревісник в дикій природі не менше 50 років. Статеве дозрівання у самок наступає у віці 5-7 років, у самців в 6-8 років. Ці птахи створюють пари на все життя. Тільки у випадку загибелі партнера самка або самець знаходять йому заміну. Так що даний вид мало чим відрізняється від інших буревісників.

Посилання на основну публікацію