Страус

Відноситься страус до сімейства страусові і утворює рід, в якому є тільки один вид. Мешкає птах на рівнинній африканської місцевості і не піднімається вище 100 метрів над рівнем моря. Ще 300 років тому представники виду жили не тільки в Африці, але і на більшій частині Малої Азії і в Палестині. У наші дні їх можна зустріти тільки в саванах і напівпустелях Африки. В Азії вони були винищені до середини XX століття.

Живуть птахи південніше Сахари в центральній, східній і південно-західній частині континенту. Поділяються на 4 підвиди. У Південній Африці живе 1 підвид. Це птахи з сірими шиями, яких вирощують в основному на фермах. Північний підвид вважається найпоширенішим і великим. Шиї в його представників рожево-червоні. Середовищем існування є райони південніше Сахари. Це 6 африканських країн.

Наступний східний підвид характеризується рожевими шиями і стегнами. Під час шлюбного сезону у самців вони стають червоними. Живуть птахи в Південній Кенії, Східної Танзанії, Ефіопії та Південному Сомалі. У Південній Ефіопії, на північному сході Кенії і в Сомалі живе ще один підвид, який називають сомалійським. Для цих птахів характерні сіро-блакитні шиї і стегна. У період шлюбних ігор вони стають у самців яскраво синіми. Ці пернаті живуть парами, на самоті і дуже рідко в зграях.

Зовнішній вигляд

Птах літати не вміє. Природа позбавила її цього дару. Звідси і недорозвинені крила. А ось кінцівки дуже сильні і довгі. На них є по 2 пальця. Один з них нагадує собою копито. Саме воно приймає на себе всю масу тіла, коли птах біжить. У самців пір’я в основному чорні, тільки крила і хвіст білі. Самки і молоді птахи мають сірувато-коричневе забарвлення. Хвіст і крила бруднувато-білого кольору. На голові, шиї і стегнах пір’я практично немає. У самок шкіра рожево-сіра, у самців синьо-сіра, сіра або рожева залежно від підвиду. Мається гола ділянка шкіри на грудях.

Вага птиці коливається в межах від 65 до 145 кг. Зростання становить 2,1-2,8 метра. Самки дрібніші самців. Шия довга, голова невелика, очі величезні. Рот великий і тягнеться аж до очей. На відміну від інших птахів сеча у страусів виділяється окремо від фекалій. Під час бігу розвивають швидкість, рівну 75 км / ч. Довжина кроку при цьому становить 3-5 метрів. Пір’я м’які і пухнасті. Вони володіють прекрасною теплоізоляцією. Тому птиці комфортно переносять великі коливання температур. Хвіст налічує 60 пір’я, на крилах 16 основних і 25 вторинних. Молоді страусята на першому році життя додають у місяць по 25 см у висоту. У віці одного року маса тіла досягає 45 кг.

Розмноження і тривалість життя

Відноситься страус до полігамних птахам. Це один самець і кілька самок. Під позашлюбний період дорослі птахи збираються в зграї. Не досягла статевої зрілості молодь утворюють свої зграї, які більш численні. У період гніздування кожен самець займає окрему територію, площа якої може доходити до 10 кв. км. Усі конкуренти при цьому безжально прогоняются. Самці привертають самок своєрідним токуванням. Шия і боки у них в цей період набувають яскравий окрас. Один на одного самці шиплять і видають глухий рев.

Статева зрілість у цих птахів настає у віці від 2 до 4 років. При цьому самки дозрівають на 6 місяців раніше самців. Шлюбний сезон починається в березні-квітні і триває до вересня. В одному гаремі зазвичай налічується 5-7 самок, але лише одна з них є домінантною. Тобто самець разом з нею готує гніздо і займається висиджування яєць. Гніздо являє собою звичайне до 50 см заглиблення в землі. У нього все самки з гарему і відкладають яйця. У кладці може перебувати від 15 до 60 яєць. Причому яйця домінантною самки знаходяться в центрі кладки. Насиджує вона їх разом з самцем. Яйця великі. У довжину вони досягають 20 см при вазі 2 кг. Товщина шкаралупи становить 5-6 мм. Колір темно-жовтий.

Інкубаційний період триває півтора місяця. Яйця, які лежать з краю, можуть не дати пташенят. Міцну шкаралупу пташеня проламує сам і вибирається назовні. Непридатні яйця розбиваються. Це приваблює безліч мух, які служать їжею для з’явилися на світ пташенят. У дикій природі страус живе 40-45 років. У неволі зафіксовані випадки тривалості життя до 60 років. Всі розмови про більш великих термінах не мають під собою ніякої доказової основи.

Поведінка та живлення

Ці птахи поза сезону розмноження живуть в колективах. Особливо це характерно для кочових груп під час посухи. У савані пасуться поруч із зебрами і антилопами. Проявляють найбільшу активність в ранні ранкові та вечірні години. У них чудове зір і слух. Хижаків вони бачать здалеку і тут же тікають. Цим самим вони попереджають копитних тварин про небезпеку. У птахів дуже сильні ноги. Обороняючись, вони можуть завдати ними серйозні травми і навіть убити.

Раціон харчування складається з фруктів, трави, насіння, листя чагарників. Рідко їдять комах. У шлунок заковтують камінчики, щоб ті перетирали їжу. Птахи можуть довгий час обходитися без води, заповнюючи запаси вологи в організмі через рослини. Але якщо поруч опиняється водойма, то страуси із задоволенням п’ють воду і люблять купатися. Виживають в умовах посухи. При цьому можуть втратити до 25% маси в результаті зневоднення організму.

Страус і людина

Цих птахів розводять на фермах. Цінується їх м’ясо, тому що в ньому мало холестерину. Йдуть у вживання яйця, пір’я і шкіра. У дикій природі двоногі пернаті велетні людей побоюються і при їх наближенні відразу тікають. Якщо ж птицю загнати в кут, то вона стає відчайдушною і агресивною. Своїми ногами здатна вбити людину. У Південній Африці з цієї причини гине кілька осіб на рік.

Одомашнена птах використовується для видовищних заходів. В Африці поширені поїздки на цих пернатих, як на конях. Для цього існують спеціальні сідла. Але управляти птахом набагато важче, ніж конем. Практикуються і страусині гонки. Птахів запрягають в коляски, і вони змагаються в бігу. Такі видовища практикуються в багатьох штатах США, де птахів розводять на фермах. Перша така ферма відкрилася в штаті Флорида в 1892 році. Завезені були ці дивовижні пернаті і в Австралію. Частина з них втекла і утворила дикі зграї. Намагаються розводити двоногих велетнів і в Росії.

Посилання на основну публікацію