Стерв’ятник

Відноситься стерв’ятник до сімейства яструбині. Птах хижа, харчується падаллю. Основний регіон проживання – Африка. Зустрічається також у південних районах Європи, Малої та Центральної Азії. Невелика кількість птахів гніздиться на Кавказі, а також попадається на Алтаї. У зимовий період даний вид мігрує в південні райони Африки. У день пернаті хижаки можуть пролітати до 500 км і в загальній складності долають відстань у 4-5 тисяч кілометрів. Відокремлено живе підвид в Південній Індії. Він цілий рік знаходиться на одній території і ніяк не пов’язаний з 2-ма іншими підвидами.

Зовнішній вигляд

Розміри у хижака, по-порівнянні з іншими падальщиками, порівняно невеликі. Довжина тіла досягає 65-70 см. Самки дещо більше самців. Вага птиці складає 1,9-2,4 кг. Розмах крил дорівнює 168 см. Оперення має брудно-білий колір. По краях крил пір’я чорні. На голові пір’я рідкісні, на горлі їх немає. Вони ростуть на задній частині шиї і мають помаранчевий колір. Дзьоб блідо-оранжевий з темно-сірим кінцем. За формою він довгий і тонкий. Лапи також блідо-помаранчеві. За кольором самці і самки схожі. Молоді птахи мають жовтувато-коричневе оперенье. З віком воно біліє.

Розмноження і тривалість життя

Ці птахи утворюють пари на все життя. Гніздо влаштовується на скелях, в печерах, в поглибленнях стрімких стін ярів. Будується воно з гілок. Використовуються також великі кістки тварин. Усередині лоток вистилається листям, гілками шерстю, травою. У діаметрі гніздо досягає 80-100 см. Кладка яєць проходить навесні. У ній 2 яйця.

Насиживание триває півтора місяця. Через 2,5 місяця після народження пташенята стають на крило. Молодь змінює своє оперенье на доросле в 5-річному віці. Живе стерв’ятник в дикій природі 20-22 роки. Максимальна тривалість життя становить 38 років. По-крайней мере така цифра була зафіксована в неволі.

Поведінка та живлення

Хижак вживає в їжу будь-яку падаль і покидьки. Крім падали може їсти яйця інших птахів. Приміром, яйця страуса, у яких шкаралупа дуже тверда, птах розбиває камінням, кидаючи їх з висоти. Це вказує на застосування знарядь праці, але зовсім не говорить про розум. Весь процес йде на інстинктивному рівні. Характерно те, що цей птах зовсім не боїться людини. В Африці нерідкі випадки, коли пернатий хижак спокійно сидить на даху житлового будинку або риється на смітнику з харчовими відходами.

Даний вид завжди з’являється біля трупа великої тварини в останню чергу. Стерв’ятник терпляче чекає, поки поїдять грифи, а вже потім сам приступає до трапези. Ці птахи завжди об’єднуються в невеликі колективи. Іноді живуть парами, але поодинці практично не зустрічаються.

Чисельність

Чисельність виду низька. У Європі та на Близькому Сході кількість птахів з 1980 року зменшилася в 2 рази. В Індії живе в середньому 5 пар на 10 кв. км. Всього ж на Індостані налічується близько 1500 особин. В Іспанії живе половина всіх стерв’ятників, що мешкають в Європі. Чисельність становить близько 800 птахів. У Росії дана популяція незначна. Це не більше 30-40 пар на весь Кавказ. На сьогоднішній день пернатий хижак занесений в Червону книгу і знаходиться на межі знищення.

 

Посилання на основну публікацію