Соловей звичайний

Відноситься соловей звичайний до роду солов’ї і утворює окремий вид, що гніздиться в лісових і лісостепових районах європейської частини Росії, а також в південній зоні Сибіру аж до річки Єнісей. Взимку птах відлітає в Північну Африку, Східне Середземномор’я і Південну Європу. Навколишнє середовище – широколистяні ліси з густими чагарниками, гаї, а також міські парки. Обов’язковою умовою є наявність поблизу водойми. Ідеальні місця для птиці – це річка, по берегах якої тягнуться високотравні луки і густі зарості чагарників.

Зовнішній вигляд

Розміри у птаха невеликі. Довжина тіла становить 18-20 см. Довжина крила 9-10 см. Розмах крил дорівнює 29 см. Хвіст в довжину має 7-8 см. Вага маленької пташки досягає 25 м Очі великі і чорні. Дзьоб і ноги одного кольору – бурого. Зверху оперенье світло-коричневе. Знизу темно-сіре. Хвіст закруглені форми і відповідає за кольором спині. По землі маленький птах пересувається стрибками.

Розмноження і тривалість життя

У місцях гніздування соловей звичайний з’являється в першій декаді травня. Спочатку прилітають самці, а через кілька днів до них приєднуються самки. Самці починають співати і таким чином зазивають самок. Співають маленькі птахи дуже красиво. Досвідчені солов’ї можуть співати практично без перерви цілодобово. До співакам спрямовуються самки і утворюються пари. Після цього самці продовжують співати, а слабка стать займається будівництвом гнізда.

Гніздо розташовується на землі. Рідко на гілках чагарнику біля самої землі. Найпоширеніший варіант – купа торішнього листя. Ямка в землі ніколи не робиться. Розчищається лише трав’яний покрив і оголюється грунт. Зовнішня частина споруди викладається листям упереміш з прутиками і сухими стеблинками. Дно вистилається грудочками моху і пуху. У діаметрі гніздо досягає 11-13 см. У висоту дотягує до 7-10 см. Всю цю роботу самка робить за 5-7 днів. А самець все співає, мабуть надихаючи її на працю.

У скарбі зазвичай від 4 до 6 яєць. Насиживание триває 10-12 днів. Пташенята з’являються безпорадними, голими і сліпими. Вигодовують їх обоє батьків. Молодь швидко росте і залишає гніздо через 2 тижні після народження. Пташенята починають вчитися літати, отримують підгодівлю від батьків і ховаються у високій траві. На крило молоді птахи стають через місяць після народження і збиваються в зграї. Місця гніздування представники виду залишають на початку вересня. У дикій природі соловей звичайний живе 8-10 років, окремі особини доживають до 12 років.

Поведінка та живлення

Харчується птах комахами. Це мурашки, гусениці, жуки, павуки, мухи. В осінній період із задоволенням поїдає ягоду. Поза періодом гніздування солов’ї ведуть одиночний спосіб життя. Даний вид відрізняється скритністю і обережністю. Виявити його в густих заростях чагарнику дуже складно. До того ж оперенье у співуна блякле, а вид непоказний. Дивлячись на нього, і не скажеш, що це один з найкращих і невтомних співаків серед всіх птахів.

Ссылка на основную публикацию