Сойка

Відноситься сойка до сімейства Вранова і утворює окремий вид, що мешкає в Євразії. Птах лісова і заселяє практично всю Європу, включаючи північні і центральні райони Росії, Великобританію і Скандинавію. Мешкає в Малій Азії, на Кавказі, в західних районах Ірану і на півночі Африки. Попадається в Гімалаях, заселяє обширний регіон Південно-Східної Азії, а також Японію, Корею, Сахалін. Живуть представники виду і в азіатській частині Росії. Це Урал, південні райони Сибіру і Далекий Схід.

Зовнішній вигляд

У довжину разом з хвостом птах досягає 30-40 см. Розмах крил 50-55 см. Довжина крила 15-17 см. Хвіст досягає в довжину 12-15 см. Вага тіла становить 170-200 грам. На голові є чубчик. Надхвістя біле, хвіст чорного кольору. На тілі оперенье світло-коричневе. Кроющие пір’я крил мають блакитний колір з поперечними чорними смугами.

Колір пір’я на голові різниця в залежності від регіону проживання. В Азії переважає світло-коричневий відтінок, в Європі оперенье світле і розбавлене коричневими плямами. У мешканок Малої Азії та Кавказу голова темна, скоріше навіть чорна. Від дзьоба до шиї йдуть чорні смуги. Дзьоб також має чорний колір. Ноги червонувато-коричневі. Горло світле, майже біле. Одним словом, сойка виглядає дуже красиво. Політ у неї повільний, а крила мають закруглену форму.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний період у цього птаха починається на самому початку весни. Самка з самцем утворюють пару і тут же приступають до будівництва гнізда. Для цього вибираються затемнені ділянки лісу. Гніздо розміщується як на хвойних, так і листяних деревах. Робиться воно на бічних гілках. Висота від землі зазвичай 2-5 метрів. Наріжний каркас плететься з деревних гілок, а зсередини укладається торішня трава. Виходить невелика чаша. Її дно вистилається травою і пір’ям. Діаметр гнізда досягає 20-30 см. Глибина доходить до 15 см.

У кладці налічується 5-8 яєць. Насиживание триває два з половиною тижні. Пташенята з’являються на світ у середині травня. Вигодовуються батьками протягом місяця. Наприкінці червня стають на крило. Але сім’я не розпадається до кінця серпня. Лише на початку осені молодь починає самостійне життя. Вона збивається в групи і шукає для себе постійні райони проживання. Живе сойка в дикій природі 5-7 років. Максимальна тривалість життя становить 20-22 роки.

Поведінка та живлення

Даний вид в зимовий період не мігрує в теплі країни. У південних регіонах веде осілий спосіб життя. Мешканці більш холодних районів намагаються цілий рік дотримуватися своїх кормових територій і переміщаються тільки у випадку нестатку кормів. Тому міграції носять не регулярний характер. Зазвичай з появою снігового покриву птиці добувають корм не тільки в лісі, але і вилітають на відкриту територію. Наближаються навіть до населених пунктів.

Але слід зазначити, що сойка при будь-яких обставин залишається мешканкою лісу. У ньому вона проводить більшу частину життя. У раціон харчування входить рослинна їжа, комахи, а також жаби, ящірки, яйця дрібних птахів. Нападає пичуга на пташенят, а також молодих співочих птахів, тільки що встали на крило. Представники виду дуже кмітливі. Щоб дістатися до гусениць, що ховаються в стовбурах дерев, вони засовують під кору дзьоб і відламують шматочки. Таким чином добираються до комах. Збирають жолуді і ховають їх про запас. Правда, іноді ці запаси знаходять білки і поїдають їх.

Вороги

Птах веде денний спосіб життя. Днем годується, а вночі ховається серед гілок дерев. Взимку в негоду, коли лютує хуртовина, маленькі пташки облюбовують для укриття ялинові гілки. Вони сидять на них і чекають, коли стихне сніжна буря. Основні вороги: пугач, сіра ворона, а також яструб великий і куниця. Чисельність популяції тримається на стабільному рівні і не занесена до Червоної книги.

Посилання на основну публікацію