Сніжний барс (ірбіс)

Північніше Індії тягнеться суцільна гряда гірських масивів. Це північні райони Південної Азії і південна частина Центральної Азії. Саме в цьому важкодоступному регіоні, серед скель і гірських хребтів, мешкає велика хижа кішка, що носить назву сніжний барс або ірбіс. Відомо про неї небагато, так як живе кровожерна хижачка більшу частину часу у високогірних районах на висоті не менше 3000 метрів над рівнем моря. Верхня межа середовища проживання досягає 6000 метрів над рівнем моря.

Реальна кількість сніжних барсів визначити дуже складно. Орієнтовна ж цифра коливається в межах від 3500 до 7000 особин. У зоопарках на сьогоднішній день мешкає близько 700 ІРБІС. Даний вид сімейства котячих занесений до Міжнародної Червоної книги.

Ірбіс – це тюркське назва сніжного барса. Воно з’явилося в російській мові в XVII столітті. Саме в ті часи російські купці почали завозити пухнастий практичний і красиве хутро великої гірської кішки в південні міста Московського царства. У наслідку ірбіса стали іменувати на європейський манер – сніговим барсом. Але азіатське назва не забулося. В даний час застосовуються обидві назви. Можна і так, і так – кому як подобається.

Зовнішній вигляд

За своїми розмірами сніжний барс помітно поступається багатьом представникам сімейства котячих. Важить звір від 30 до 55 кг. Дуже рідко трапляються самці з вагою в 75 кг і самки, дотягують лише до 25 кг. Висота в загривку досягає 60 см. Довжина тіла (без хвоста) коливається в межах від 75 до 130 см. Хвіст у ірбіса розкішний. Він пухнастий, а його довжина лежить в межах від 80 до 100 см.

Хутро у кішки густий і довгий. Голова невелика, вуха маленькі, тіло приосадкувате. Лапи широкі, а їх підошви покриті шерстю. Таким чином, звір зовсім не ковзає на крижаному насте, що важливо при полюванні. У сильні вітру і морози товста хутряна шуба прекрасно захищає ірбіса від холоду. Під час сну хижак закриває морду хвостом. У ньому містяться запаси жиру. У голодні часи цей харчовий резерв для кішки просто незамінний.

Колір хутра різниться на різних ділянках тіла. Спина і боки світло-сірі, живіт і груди білясті. В яскравих променях сонця хутро на спині і боках зазвичай набуває жовтуватий відтінок. Голова, спина, боки, кінцівки і хвіст усипані темно-сірими або чорними плямами і кільцями. У кільцях буває по два маленьких чорних плямочки. Залежно від пори року хутро змінює відтінок. Взимку хутро кілька темніше, ніж чим влітку. Причому в літній період плями на шкурі виражені більш контрастно.

Поведінка і полювання

У літній період часу сніжний барс краще мешкати серед скель і гірських лугів. Взимку спускається в лісисті райони. Це приблизно 1200 метрів над рівнем моря. Сніг для хижака не проблема. Він непогано переміщається навіть по сніжному покриву, глибина якого досягає 80 см. Але в більшості випадків ірбіс віддає перевагу утоптаним стежках. Їх роблять в снігу копитні тварини, які є основною здобиччю хижої кішки.

Полює кожен звір строго на своїй території. Її кордону він мітить сечею та калом. Якщо здобичі багато, то земельні наділи у Ірбіс невеликі. Вони коливаються в межах від 12 кв. км до 40 кв. км. Якщо ж з їжею туго, то в таких районах кішок мало, а їхні наділи доходять до 200 кв. км.

Ірбіса дуже важко розрізнити на загальному тлі
Активний сніжний барс в ранні ранкові та вечірні сутінкові годинник. Він скритний, добре маскується, і зустріти хижака того ж мисливцеві – дуже складно. До речі, на людину ірбіс практично не нападає. За сотні років можна нарахувати лише поодинокі випадки подібних трагедій. У сутичку з людиною кішка вступає лише тоді, коли її «заганяють в кут», і звіру нікуди подітися.

Кішка полює на будь-яку живність, але перевагу віддає, як уже говорилося, копитним. Розміри жертви хижака не лякають. Він дуже любить гімалайських блакитних баранів, гімалайських тарів (дикий гірський козел) і мархур (винторогий козел), вага яких доходить до 110 кг.

На жертву ірбіс нападає із засідки. Довжина його стрибків становить 14 метрів. Переслідує видобуток на відстань до 300 метрів. Якщо не може наздогнати, то припиняє погоню. Наздогнавши жертву, перекушує їй шию. Тіло тягне в затишне місце. Поїдає всю тушу, залишає тільки скелет. Крупного барана сніжному барсу вистачає на два тижні.

Крім баранів ірбіс ласує Гораль, оленями, кабанами, мавпами Лангури, зайцями, птахами, гризунами. Їсть також різні трави, чим відрізняється від інших кішок. У голодні часи поїдає падаль і нападає на худобу, наживаючи собі ворогів серед людей.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний період у сніжного барса настає наприкінці зими і триває 5-8 днів. Вагітності у самки становить 90-100 днів. Потомство з’являється на світ з квітня по червень. Мати народжує від 1 до 5 кошенят. Найчастіше в посліді буває 2-3 кошеня. Перед народженням потомства самка готує лігво. Це може бути ущелина серед скель або печера.

Дитинчата народжуються сліпими, безпомічними, але вже з товстим хутром, покритим темними плямами. Важать малюки від 300 до 550 грам. Очки у них відкриваються через тиждень після народження. Молочне годування продовжується 10 тижнів, а залишати лігво дитинчата починають в 2-х місячному віці. По закінченню 4-х місяців молоді барси значно додають у вазі. З цього часу вони починають навчатися полюванні, слідуючи скрізь за матір’ю.

Свою матір молоде покоління залишає у віці 1,5-2 років. Звірі розбрідаються на значні відстані. Навіть перетинають великі рівнини, щоб максимально віддалитися один від одного. Це сприяє тому, що рідні братися і сестри практично ніколи не вступають в інтимні контакти і не роблять на світло потомство. Статева зрілість у цих кішок настає у віці 2-3 років. Живе ірбіс в дикій природі 15-18 років. У неволі сніжний барс доживає до 21 року.

Ситуація з популяцією сніжного барса

Ареал проживання сніжного барса охоплює територію в 1230000 кв. км. Це гори Паміру, Тянь-Шаню, Каракоруму, Кашміру, Гімалаїв, Тибету, Хангая. У Росії: гори Алтаю, Саяни, Танну-Ола, а також гірські хребти західніше Байкалу. Як видно, зона дуже обширна і важкодоступна. Але людина в усі часи, особливо з появою вогнепальної зброї, успішно полював на ірбіса через його теплого і практичного хутра, а також, щоб убезпечити домашню худобу.

Результатом цього стало те, що чисельність звіра значно впала. Багато десятиліть ніхто не міг назвати точну кількість Ірбіс, що живуть в дикій природі. У наші дні достовірних даних також немає. Є тільки орієнтовні цифри, наведені вище.

Популяція сніжного барса під загрозою знищення
Порятунком ірбіса зайнялися ще в 1972 році. Стали створюватися національні парки в Пакистані, Індії, Тибеті, Монголії, Бутані, Китаї. Все це сприяло стабілізації чисельності звіра. Але в результаті досліджень, проведених в 2008 році, з’ясувалося, що дана популяція збільшилася зовсім незначно. Тому сніжний барс продовжує залишатися під пильним наглядом організацій із захисту тварин і вважається видом, що знаходиться під загрозою знищення.

Посилання на основну публікацію