Сніговий буревісник

Невеликий білосніжний птах, що уподобав для себе крижані землі Антарктиди, носить назву сніговий буревісник. Він примітний тим, що гніздиться в глибині крижаного материка. Це ніжне на вид створення, незважаючи на мороз і холоднечу, віддаляється від суші майже на 500 км і серед суворих сніжних просторів виводить пташенят.

Зовнішній вигляд

У довжину дивовижний і відважний птах досягає 30-40 см. Маса тіла становить третину кілограма. Розмах крил 90-95 см. У цього буревісника білосніжне пір’я, на якому контрастно виділяється чорний дзьоб і такого ж кольору очі. Ноги темні, а пальці з’єднані плавальними перетинками. Дзьоб дуже міцний і на кінці загнутий. На верхній частині дзьоба розташовується коротка порожниста трубка. Усередині вона розділена на дві половини поздовжньою перегородкою. Трубка ця ніщо інше, як ніздрі. Завдяки такому пристосуванню, птах володіє непоганим нюхом. У неї також дуже хороший зір, а слух вище всяких похвал. Живучи на холодному півдні, сніжний буревісник практично не має ворогів. Відповідно і чисельність цього виду дуже висока. Число голів у наші дні наближається до цифри в 5 млн.

Розмноження і тривалість життя

Період гніздування у сніжного буревісника починається у другій половині листопада – початку грудня. Спочатку вглиб материка спрямовуються самці. Вони летять в Землю Вікторії, на гори Співдружності, подобається їм також Земля Палмера і плато Вегенерісен. Тут вони облаштовуються в ущелинах скель і очікують самок. Останні з’являються через два тижні. Самка відкладає тільки одне яйце у ​​вже приготованому для неї місці. Інкубаційний період триває майже два місяці. Пташеня з’являється одягненим в сіруватий пух. Його вигодовування триває 7 тижнів, поки малюк не встане на крило. Статева зрілість у цих птахів настає в 5 років. Тривалість життя становить 20-25 років.

Поведінка та живлення

Харчується сніговий буревісник дрібною рибкою, ракоподібними, молюсками. Птах добре плаває. Для нього води Південного океану – рідна стихія. Після виконання свого батьківського обов’язку буревісник спрямовується на його широкі простори і проводить над морською хвилею весь час. Він часто супроводжує океанські судна, харчуючись харчовими відходами з лайнерів, але в основному віддає перевагу свіжій їжі, якої вистачає в поверхневих водах величезного водоймища. Він ніколи не перетинає екватор і по праву вважається найпівденнішим птахом планети.

Посилання на основну публікацію