Смугастий шакал

Смугастий шакал відноситься до сімейства псових і мешкає в центральних і південних районах Африки. Цей хижак воліє лісисті райони, чагарники і савану. В даний час в даному виді налічується 4 підвиди. Вони широко поширені на спекотному континенті і зустрічаються набагато частіше, ніж інші види шакалів.

Зовнішній вигляд

У сімействі псових ця тварина має середні розміри. Маса тіла варіюється в межах від 7 до 14 кг. Довжина тулуба становить 70-85 см. Хвіст у довжину доростає до 30-40 см. Висота в загривку дорівнює 40-50 см. Самці більші за самок. Морда широка і коротка. Ікла потужні, довгі і зігнуті. У самок налічується 4 пахових соска. Забарвлення шерсті на спині темно-сірий. Нижче на кожному боці є світла смуга, яка погано помітна здалеку. Саме від цих смуг і пішла назва виду. Нижня частина тулуба покрита сірою шерстю. Кінцівки рудуваті. Хвіст чорний з білим кінчиком.

Розмноження і тривалість життя

У південних районах Африки період розмноження продовжаться з червня по листопад. У центральних районах з червня по серпень. Вагітність у самок триває 60-70 днів. У посліді налічується від 3 до 6 дитинчат. Народжує самка в лігві. Це може бути стара нора якоїсь тварини або вирите самої самкою притулок. Період лактації триває 10 тижнів. Статева зрілість настає у віці 6-8 місяців. По досягненню року молодь починає самостійне життя. При цьому самці і самки формують моногамні пари на все життя. Живе смугастий шакал в дикій природі 10-12 років.

Поведінка та живлення

Ці хижаки живуть сімейними групами до 7 особин. На чолі групи стоїть моногамна пара. У кожної такої зграї є свій мисливський ділянку. Активні ці представники сімейства псових здебільшого в нічний час. Харчуються тварини в основному безхребетними в сезон дощів і дрібними ссавцями в посушливі місяці. До 30% харчового раціону складає рослинна їжа. Найбільша видобуток, яку вбиває хижак, не перевищує за розмірами новонародженої антилопи.

Даний вид представляє набагато меншу загрозу для домашньої худоби і птиці, ніж інші види шакалів. Що стосується птахів, то на них представники виду нападають надзвичайно рідко. Вони також, практично, не їдять падаль, воліючи їй свіжу здобич. Смугасті шакали чудово адаптовані до навколишнього середовища і досить невибагливі в їжі. У зв’язку з цим їх чисельність не викликає побоювань. Вона тримається на стабільному рівні, чого не можна сказати про інших представників численного сімейства собачих.

Посилання на основну публікацію