Синій кит

Синій кит вважається найбільшим твариною на Землі. За останні 90000000 років Природа більше нічого подібного не створювала. Так що це її саме унікальне за розмірами дітище. Дивлячись на цього велетня, мимоволі починаєш відчувати почуття захоплення і гордості. Максимальна довжина величезного ссавця досягає 33 метрів. Найбільшу вагу його неосяжної туші дорівнює 190 тоннам. У безмежних океанських водах знайти таких гігантів дуже важко. Зате кити в 29 метрів довжиною з масою в 130-140 тонн – справа цілком звичайне. Таких габаритів, як правило, досягають самки. Самці дрібніші. Їх довжина коливається в межах 24-25 метрів.

Живе синій кит як в Північному, так і в Південній півкулі. Южанин навіть трохи побільше свого північного побратима. Літні місяці він проводить у водах Антарктики, борознячи простори Південного океану. Взимку перемішається північніше і виявляється в широтах Мадагаскару, Перу та Австралії. До екватора він ніколи не піднімається, так як теплі води на дух не переносить. Зустріти його можна біля Південних Шетландських і Південних Оркнейських островів, а ось Галапагоські острови для нього ніякого інтересу не представляють. Так що ця тварина є справжнісіньким мешканцем суворого арктичного регіону.

Зовнішній вигляд

Тіло у синього кита витягнуте і витончене. Зверху голова широка і ділиться на дві опуклості. Грудні плавники вузькі, задній зовсім невеликий і не досягає у висоту навіть метра. Він розташовується не на спині, а ближче до хвоста. Сам же хвіст широкий і обрамлений грубим зазубреним краєм. Окрасою шкури темно-сірий з блакитним відтінком. Голова і нижня щелепа темніше іншої частини тіла. Черево має блідо-жовтий колір. По тілу розкидані світлі сірі плями довільної форми і різної величини. За щелепою розташовуються горлові складки, кількість яких доходить до сімдесяти.

У величезній пащі з верхньої щелепи звисає пекучо-чорний китовий вус. Складається він з безлічі пластин шириною 50 см і висотою 130 см. Кожна пластина обрамлена бахромою, а загальна їх кількість становить кілька сотень. Це своєрідний фільтр. Через нього кит своєю мовою виштовхує морську воду, а різна дрібна морська живність залишається в його пащі. Мова, що виконує функцію поршня, має товщину 3 метри, а важить близько 4-х тонн. Серце величезної тварини важить 800 кг і переганяє крізь себе 10 тонн крові. Печінка важить тонну – інші органи мають таку ж гігантську масу, що зовсім не дивно, враховуючи розміри ссавця.

Розмноження і тривалість життя

Народжують самки взимку, коли спливають в теплі води. Новонароджене важить 3 тонни і має довжину тіла 8 метрів. У день він споживає 500 літрів молока. Вигодовує його мати 7 місяців. За цей період малюк додає 20 тонн і виростає до 16 метрів. Вагітність у синіх китів триває 11 місяців, на світ з’являється одне дитинча. Народжує самка один раз в два роки. Статевої зрілості ці тварини досягають у 5 років. Тривалість життя становить 40-45 років.

Поведінка та живлення

У воді синій кит плаває зі швидкістю 10-12 км / ч. Це звичайний розмірений ритм, при якому планктон, яким він харчується, потрапляє до нього в широко розкриту пащу. Планктон представляє з себе ракоподібних – в основному черноглазок. Розмір кожної з них 5-6 см. Щоб насититися, тварина на добу поїдає 2,5 тонни планктону. Для цього він регулярно пірнає на глибину в 10-15 метрів і проводить там 10 хвилин. Іноді захоплюється полюванням і затримується під водою на 20 хвилин. Піднявшись до поверхні, виринає 5-6 разів. Випускає фонтан води, висота якого сягає 10 метрів. Потім знову опускається на глибину і продовжує полювання.

У разі небезпеки синій кит може розвивати швидкість до 30 км / ч. Гранична глибина, на яку він здатний пірнути – 300 метрів. Тварина рідко практикує подібне, а при нападі косаток завжди намагається піднятися до поверхні океану. Ці ссавці живуть маленькими групами по 3-4 особини. У великі стада об’єднуються тільки при великій кількості їжі. Але ці утворення тут же розпадаються після того, як полювання закінчується. Між собою кити спілкуються за допомогою низькочастотних звукових сигналів (ультразвук). Вони можуть перемовлятися навіть перебуваючи на відстані в 500 і 600 км один від одного.

Вороги

В океанах у цього ссавця один ворог – косатка. Нападає хижак на кита через його м’ясистого і смачного мови. Але з дорослими величезними тваринами впоратися дуже складно. Тому розумний кровожерний дельфін об’єктом полювання вибирає молодих китів. Бідна тварина заганяють на глибину і не дають піднятися до поверхні. Кіт без повітря швидко слабшає і перестає чинити опір. Але косатки ніщо в порівнянні з головним ворогом – людиною. Саме він майже повністю знищив синього кита.

У наші дні це дивовижне ссавець знаходиться на межі вимирання. Його занесли в Міжнародну Червону книгу, але відновити вигляд дуже складно. На початок XXI століття на весь Південний океан налічувалося всього дві тисячі синіх китів. Зараз їх трохи більше.

Посилання на основну публікацію