Синиця велика

Відноситься синиця велика до роду синиці і утворює окремий вид, що мешкає на всій території Європи за винятком самих північних районів Скандинавії. Зустрічається на північному заході Африки, в Малій Азії і прилеглих до неї прикаспійських районах. Птах також облюбувала для себе північні райони Казахстану, Монголію, північно-східний Китай. У Росії даний вид живе на всій європейській частині, в південних районах Сибіру, ​​Забайкаллі і Приамур’ї. Чи не мігрує. Круглий рік мешкає на одній території. Це стосується і північних районів. Лише в період нестатку кормів спостерігаються масові переміщення величезних зграй у більш сприятливі місця в межах ареалу.

Зовнішній вигляд

Цю птицю дізнатися дуже легко. Зовнішній вигляд у неї яскравий і примітний. Нижня частина тіла жовта. Її перетинає поперечна чорна смуга, так званий «галстук». Верхня частина голови чорна з синюватим відливом. На потилиці є світле плямочка. Нижня частина голови, яку можна назвати «щоками» – біла. Шию охоплює чорне кільце. Спина блідо-жовта або світло-сіра. Хвіст блідо-блакитний. На крилах спостерігається поперечна світла смуга.

Оперенье у самок трохи блідіше, ніж у самців. «Краватка», що перетинає черево, тонше і має розриви. Молоде покоління за кольором оперенья схоже з самками. Хвіст довгий, дзьоб чорний. Звичайна довжина тіла досягає 12-15 см. Маса тіла дорівнює 20 г, а розмах крил відповідає 23-25 ​​см. Тобто синиця велика за своїми розмірами схожа з Горобцем.

Розмноження і тривалість життя

Період гніздування в залежності від регіонів починається в лютому, а закінчується у вересні. Робиться зазвичай дві кладки. Наймасовіші перший кладки бувають на початку травня, а другі – у червні. Пара, як правило, зберігається протягом декількох років. У шлюбний період птахи стають дуже агресивними по відношенню до своїх побратимів. Кожна пара трепетно ​​охороняє своє гніздо і не підпускає чужаків.

Будівництвом гнізда займається самка. Саме гніздо влаштовується в дуплах дерев, ущелинах скель, природних або штучних поглибленнях на висоті 3-5 метрів від землі. Усередині поглиблення робиться невеликий лоток діаметром близько 5-6 см і глибиною 4-5 см. Матеріалом йому служать: трава, тонкі гілочки, мох, пух, павутина, шерсть різні тварин. У першій кладці звичайно 6-12 яєць. Друга кладка на третину менше. Насиджує самка протягом 2-х тижнів. Самець носить їй корм.

Вилупилися пташенята покриті рідким сіруватим пухом. У гнізді вони знаходяться 3 тижні, а обоє батьків носять їм корм. Потім молодь стає на крило, але ще днів 10 тримається біля батьків. Вони підгодовують пташенят, поки ті повністю не зміцніють. Ближче до осені птиці збиваються в зграї. Живе синиця велика в дикій природі до 15 років.

Поведінка, харчування, чисельність

Ці птахи живуть у зграях. На час шлюбного періоду розбиваються на пари. Володіють прекрасними вокальними даними. Маленька пичужка здатна видавати найрізноманітніші звукові варіації. Самці співають найкраще самок. При цьому вони тяжіють до вокалу протягом майже всього року. Мовчать желтобрюхие красені лише в самому кінці осені і початку зими. Весь інший час оголошують околиці дзвінкою і мелодійною треллю небудь щебетанням.

Харчування в літній період складається в основному з комах. Це гусениці, павуки, метелики, мухи, мошки, цвіркуни. Синиця велика у великих кількостях знищує шкідників лісу, ніж приносить природі безсумнівну користь. Пташенят батьки годують в основному маленькими гусеницями. Вони самі живильні зі всіх комах.

З настанням холодів настає черга рослинної їжі. Це різні насіння, а також непридатні зерна злакових. Запасів на зиму птах не робить. Зате знаходить корм, захований іншими пернатими, і поїдає його. Харчується також падлом. Корм птах воліє добувати в кронах дерев або в чагарникових насадженнях. На землі годується значно рідше. Чисельність даного виду оцінюється в 300 000 000 особин. Тобто популяція вважається найменш вразливою, і ні в один «червоний» списку не занесена.

Посилання на основну публікацію