Шишкар ялиновий

Шишкар ялиновий являє собою лісову співочого птаха. Відноситься до сімейства в’юркові. Примітний потужним дзьобом, у якого кінчики перехрещуються. Мешкає в Європі, північно-західних районах Африки, Центральної та Північної Азії, на території Північної і Центральної Америки. Живе в змішаних і хвойних лісах. Не любить модринові ліси і уникає кедрові лісопосадки.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла дорівнює 15-17 см. Вага становить 45-60 р Оперення у пташок яскраво забарвлене. Самці мають червоний або оранжевий колір. Черево в них блідосіре. У самок оперенье зелене або жовте. Молоді самці, які не досягли року, мають оранжево-жовте пір’я, а у молодих самок воно сіре з темними плямами. Колір хвоста і крил у цих пернатих бурий.

Голова у птиці велика по відношенню до тіла. Лапи чіпкі, хвіст короткий. Дзьоб слабо витягнуть і незначно загнутий. Його кінці, як уже говорилося, перехрещуються. Завдяки такій конструкції, пичуга витягує з хвойних шишок насіння. Слід зауважити, що у представників виду дзьоб розрізняється за розмірами і формою. Пов’язано це з тим, що різні групи птахів спеціалізуються на різних видах хвойних дерев.

Розмноження

Період гніздування нерозривно пов’язаний з урожаєм насіння. Але найчастіше гніздо будується в березні. Його будівництвом займається самка. Влаштовує вона гніздо серед густих гілок. Робить його з гілочок, а всередині вистилає пір’ям, мохом і шерстю. У кладці зазвичай налічується від 3 до 5 яєць. Загальний фон у них блідо-блакитний і розбавлений темними плямами.

Насиджує яйця тільки самка. Інкубаційний період займає за часом 2 тижні. Вилупилися пташенята сидять в гнізді 2-3 тижні. Потім стають на крило, але ще деякий час підгодовуються батьками. Тут справа в тому, що дзьоб у них набуває потрібної форми не відразу, тому молоді птахи не можуть діставати насіння з шишок.

Поведінка та живлення

Велику частину часу шишкар ялиновий проводить в кронах дерев. Він чудово лазить по гілках і стовбуру і часто висить вниз головою. Літають птахи шумно, в польоті перегукуються один з одним. Основний раціон харчування складається з хвойних насіння. Представники виду поїдають також бур’яни, люблять насіння соняшника і в рідкісних випадках харчуються комахами. Птахи із задоволенням ласують смолою, яка міститься в ялинових і соснових насінні. З відірваною шишки пичуга вибирає максимум третину насіння. Решта падає на землю і стає кормом для дрібних гризунів.

Ці пернаті круглий рік кочують у пошуках корму. Вони залишають області з низьким наявністю шишок і спрямовуються до врожайним хвойним масивам. Тому в різні роки вони бувають численні в різних місцях. Неможливо постійно спостерігати в одному і тому ж районі масове скупчення цих птахів. Чисельність популяції знаходиться в прямій залежності від урожайності ялини і сосни. Відповідно, вона змінюється слідом за зміною врожаю хвойних порід.

Посилання на основну публікацію