Шишкар-сосновик

Шишкар-сосновик відноситься до сімейства в’юркові, роду клести. Мешкає в соснових або хвойних лісах, де переважає сосна. Ареал проживання охоплює північний захід Європи, Скандинавію і північно-західні райони Росії. Невелика популяція облюбувала для себе Шотландію. Даний вид може зміщуватися в південних і західних напрямках, якщо починаються проблеми з харчуванням. Поза сезоном розмноження птахи утворюють зграї і часто перемішуються з іншими видами клестов.

Зовнішній вигляд

Даний вид вважається найбільшим в роду. Довжина тіла варіюється в межах від 16 до 18 см. Розмах крил становить 27-31 см. Середня вага дорівнює 54 м максимальна вага досягає 62 м Голова і дзьоб великі. Дзьоб і подклювье масивні й однакові по товщині. Довжина дзьоба відповідає його ширині. Схрещування решт наддзьобка і піддзьобка виражено слабко. Оперенье у самців забарвлене в червоні і помаранчеві кольори. Черево з сірим відтінком. У самок оперенье має жовті й зелені тони. Крила і хвіст у цих птахів коричневого кольору.

Розмноження

Період гніздування починається в січні і закінчується в травні. Для гнізд вибираються високі сосни. У їх кронах самки і будують гнізда. Робляться вони, як правило, з маленьких гілок, а всередині вистилаються мохом і пір’ям. У кладці зазвичай налічується 3-5 яєць блакитного кольору з темними цятками. Насиджування займається самка. Інкубаційний період триває 2 тижні. З’явилися на світ пташенята сидять у гнізді 3 тижні. По закінченню цього терміну молоді клести-сосновікі стають на крило, але ще близько місяця тримаються біля батьків, поки їх дзьоби не стають міцними, щоб діставати з шишок насіння.

Поведінка та живлення

Спів представників вид схоже на спів інших видів клестов. Однак воно має більш низьку тональність. В основному співають самці. Спів самок більш одноманітне і тихе. Харчування складається з соснових насіння і нирок. Інші хвойні дерева для птахів представляють набагато менший інтерес. Також поїдаються комахи і личинки.

Харчування проходить в кронах дерев. Шишкар-сосновік прекрасно переміщується як по гілках, так і по стовбуру. Пернаті постійно кочують у межах свого регіону проживання, шукаючи місця буяють кормом. Тому в одному районі чисельність птахів може помітно коливатися. В один рік їх може бути дуже багато, а в інший рік не буде жодної. Все залежить від врожайності сосни. Даний вид за чисельністю поступається іншим видам зі свого роду, обганяючи за кількістю тільки шотландських клестов. Але зате птах найбільша і має наймасивніший дзьоб серед своїх побратимів.

Посилання на основну публікацію