Шакал

Відноситься шакал до роду вовків. Утворює вид, який часто називають тростинним вовком або звичайним шакалом. Мешкає звір у південних районах Азії, в Північній і Північно-Східній Африці. Класифікується як тварина з найменшим ризиком зникнення. Обумовлено це величезною територією і прекрасною адаптацією до різних продуктів харчування від копитних тварин до комах і фруктів. Основною соціальною одиницею є пара, що складається з самця і самки з подальшим потомством.

Зовнішній вигляд

Тварина має невеликі розміри. За зовнішнім виглядом схоже на сірого вовка і являє собою його зменшену копію. Довжина тіла складає близько 80 см. Висота в холці дотягує до 45-50 см. Вага варіюється в межах від 7 до 12 кг. Лоб похилий, морда вузька і загострена. Ікла великі і міцні. На голові іноді спостерігається невеликий кістяний наріст завдовжки не більше 1 см. Він прихований хутром і практично непомітний. Жителі Південно-Східної Азії наділяють його певної магічною силою.

Хвіст пухнастий, на кінці чорний або коричневий. Шерсть на тілі густа і жорстка. Основний колір темно-рудий. На спині хутро складається з суміші чорних, коричневих і білих волосків. Іноді вони утворюють темне сідло. Черево і горло кремового кольору. Окрасою змінюється в залежності від місць проживання. Влітку хутро помітно коротше, грубіше і має більше рудих відтінків, ніж взимку. Линька буває навесні і восени. Триває 2 місяці.

Розмноження і тривалість життя

Пари ці звірі утворюють на все життя. Вагітність триває 2 місяці. Лігво являє собою нору в землі. Риється така нора зазвичай в глухих і важкопрохідних місцях. Вагітність триває 2 місяці. Кількість цуценят в посліді залежить від регіону проживання. Їх буває від 2 до 8. Наприклад, в Індії в середньому 4. Новонароджені народжуються сліпими з м’яким хутром. Відкриваються очі на 8-11 день.

Молочне годування продовжується від 2 до 3 місяців. Тверду їжу молодняк починає їсти у віці 15-20 днів. Восени молоде покоління починає самостійне життя і об’єднується в невеликі групи до 4 тварин. Статева зрілість у самок наступає в рік, у самців в 2 роки. У дикій природі шакал живе 12-14 років.

Поведінка та живлення

Цей хижак в групах полює дуже рідко. При полюванні поодинці звір трусить дрібної риссю, зупиняється час від часу і нюхає повітря. Як тільки виявляє жертву, то приховано підбирається до неї. Якщо полювання здійснюється в парі, то звірі, переслідуючи жертву, біжать по різних боків від неї. Кого вони не люблять ловити, так це зайців, так як ті бігають швидше. А ось на копитних шакали нападають групою. Звір здатний убити тварину, яке в 3 рази перевершує його за вагою. Крупну жертву хижаки можуть відразу і не вбити. Їм головне, щоб вона впала. Після цього розпорює живіт, і поїдаються нутрощі.

Ці представники псових із задоволенням їдять птахів. Не гидують і комахами. Іноді розривають цілі купи гною, щоб дістатися до гнойових жуків. Ловлять на льоту коників і літаючих термітів. Часто слідують за великими хижаками і поїдають залишки їхньої здобичі. Їдять і падаль. Спосіб життя в основному ведуть осілий. Але іноді переміщаються в райони, де спостерігається масовий падіж рогатої худоби. У раціон харчування входить і рослинна їжа. Це виноград, ягоди, дині та кавуни. Можуть оселитися поруч з людиною і харчуватися покидьками. Частенько нападають на домашню птицю, якщо для цього є можливість.

Напади на людей

За своєю суттю ці хижаки дуже боягузливі. Однак тільки в Індії з 2000 по 2007 рік було зареєстровано 220 випадків нападу на людей. Один такий випадок закінчився смертельним результатом. Велика частина нападів фіксується в селах. На 2-му місці стоять поля і ліси. У жовтні 2008 року в тій же Індії скажений шакал покусав 36 чоловік. Четверо з них пізніше померли. У 2012 році скажений звір поранив 11 чоловік. Зафіксовані також випадки нападу на людей в Ірані. У 2001 році від зубів хижака постраждав 10-річний хлопчик, а через рік поранення отримали чоловік та його 7-річний син. За поширенням сказу ці звірі займають 3-е місце (1,7%) після лисиць (3%) і собак (96%).

Author: Олександр
Фанат своєї справи і просто крутий чувак.