Рись

Рись є досить великим представником сімейства котячих. Вона пов’язана віддаленими родинними узами з далекосхідним леопардом, утворює окремий рід і має 4 види. Всі вони живуть в північній півкулі і заселяють землі Євразії та Північної Америки. Перше місце за вагою та розмірами серед родичів займає євразійська рись. Це споконвічний житель непрохідною сибірської тайги, а також скандинавських країн, Польщі, Чехії, Румунії, Білорусії та європейської частини Росії. Вага звіра коливається: у самців від 18 до 30 кг, у самок до 18 кг. Висота в загривку досягає 70 см, довжина тіла від 80 до 130 см.

У лісових гірських районах Іспанії мешкає иберийская рись. За своїми розмірами та вагою вона поступається східній родичці. Вага самців досягає 13 кг, самок – 9 кг. Довжина тіла від 85 до 110 см. Висота в холці від 60 до 70 см. Даний вид самий нечисленний серед котячих (не плутати з далекосхідним леопардом, який є підвидом), якщо він зникне повністю, то це буде перше зникнення цілого виду в сімействі котячих за останні 10 000 років.

Канадська рись є представником свого роду в Північній Америці. Мешкає вона в північних штатах США, по всій Канаді, а також зустрічається на Алясці. Живе кицька в лісистій місцевості, але нерідко заходить і в тундру. Вага цього звіра варіюється в межах від 8 до 11 кг. Висота в загривку складає 48-56 см, довжина тіла коливається в межах від 80 до 105 см.

Ну і нарешті руда рись. Живе вона на півдні Канади, практично на всій континентальній території США і на півночі Мексики. Мешкає в листяних, хвойних і змішаних лісах, але також зустрічається в болотистих районах і пустелях. Головний ворог у неї койот, який частенько нападає на цю кішку, користуючись своєю чисельною перевагою. Самці даного виду важать до 14 кг, самки дотягують лише до 9 кг. Довжина тіла становить 70-100 см, висота в холці від 50 до 60 см.

Спільним у всіх рисей є короткий хвіст і пучки (пензлика) чорного волосся на кінчиках вух. Лапи у кішок великі, м’які і чудово пристосовані для пересування по снігу. На грудях, животі, внутрішніх сторонах лап і на нижній частині морди хутро біле. На нижній щелепі він довгий і звішується вниз своєрідними бакенбардами. Спина, боки і голова мають різні колірні відтінки. Розрізняються вони як у мешканців різних регіонів, так і у підвидів. Шерсть може бути світло-коричневої і бежево-білою. На ній присутні темно-коричневі плями. Особливо контрастно вони виражені на кінцівках. Під шиєю є невеликий йоржик волосся. На ньому чорні смуги чергуються з білими. З боку це нагадує краватку-метелика. Останній не завжди яскраво виражений і помітний. Хутро густе і м’який. На череві він довший, ніж на спині.

Кішка є прекрасним мисливцем. Вона чудово лазить по деревах і добре плаває. Харчується зайцями, птахами, дрібними гризунами. Полює і на копитних. Це козуля, кабарга, сарна, плямистий і білохвостий олені. Може напасти на лося або кабана, якщо ті старі та хворі. Дуже не любить лисиць. З цими псів у рисі напружені відносини. Якщо лисиця трапляється на шляху, то кішка намагається тут же вбити її. А ось від вовків ховається, так як ті тримаються завжди зграєю і набагато сильніше.

При ходьбі звір завжди ступає слід у слід. Здійснює довгі стрибки до 4 метрів. Видобуток переслідує на відстань не більше 100 метрів, так як швидко видихається при бігу. Нападає звичайно з землі із засідки, з дерев стрибає дуже рідко. При великій кількості їжі може вбивати до 3-4 тих же копитних в день. Виїдає у них найапетитніші шматки м’яса, решту кидає. У голодні ж часи не гребує і падлом.

Рись не схильна до міграції. Вона віддає перевагу осілий спосіб життя і є поодиноким звіром. До тривалих подорожей її посуває лише нестатку кормів. Мігрують кішки, як правило, невеликими групами. Полюють також разом. У день, в пошуках їжі, вони можуть подолати до 30 км. Шлюбний період припадає на кінець зими. Вагітність триває близько 70 днів. На світ з’являється від 2 до 4 кошенят. Молоде покоління залишається з матір’ю до 9-місячного віку, потім покидає матір і починає самостійне життя. Тривалість цього самого життя у рисі в дикій природі складає 15 років, окремі особини доживають до 20 років.

Ситуація з чисельністю цієї кішки різниця в залежності від регіонів. Досить численні хижак в Біловезькій пущі, в Естонії, у північних та західних районах Китаю. Попадається він в Румунії, де його чисельність доходить до 2 тис. Це найбільша популяція за межами Росії. У Фінляндії на 2008 рік налічувалося 1800 звірів. В останні десятиліття кішка активно розмножується у Великобританії і обмежує кількість оленів.

У Росії умови для рисі склалися найсприятливіші. Звір живе і в європейській частині, і в Азії. Величезні тайгові простори є його споконвічним будинком. У них він відчуває себе комфортно і відносно безпечно, так як людина поки ще слабо освоїв глухі лісові хащі неосяжної Сибіру.

Посилання на основну публікацію