Пума (гірський лев)

Яскравим представником сімейства котячих є пума або гірський лев. Мешкає ця кішка тільки на американському континенті. Заселяє звір всю Південну Америку. У Північній Америці він живе в Мексиці, а також у західних гірських районах США і Канади. На сході материка пума живе тільки у Флориді, представляючи собою зовсім невелику популяцію.

В даний час існує 6 підвидів цієї кішки, причому 5 з них мешкають в Латинській Америці. У Північній Америці живе північноамериканський підвид. Аргентину облюбував для себе аргентинський гірський лев. Підвид Коста-Ріки дуже малочисельний, оскільки не витримує конкуренцію з ягуарами. Північний південноамериканський підвид – це Колумбія, Венесуела, Перу і північ Бразилії. Є також східний і південний південноамериканські підвиди. Відрізняються вони один від одного забарвленням і статурою.

Зовнішній вигляд

Пума або гірський лев – велика кішка і за своїми розмірами поступається тільки ягуару, який також є мешканцем виключно американського континенту. В цілому ж, серед великих хижих кішок гірський лев займає 5 місце. Він поступається пальмою першості тигру, африканські та азійські леву, а також вже згаданого ягуару.

Висота в загривку у звіра коливається в межах від 60 до 90 см. Довжина тіла від кінчика носа до кінчика хвоста у самців становить порядку 2,4 метра. Самки дрібніші. Їх довжина не буває більше 2 метрів. Хвіст має довжину від 65 до 95 см. Вага самців лежить в межах від 55 до 100 кг. Середня вага близько 63 кг. Дами важать від 30 до 65 кг. Середня вага становить 42 кг. Тобто прекрасна стать більш витончений і поступається сильній половині на 20 кг.

Найменші розміри мають пуми, що живуть поблизу екватора. Найбільш потужним статурою відрізняються звірі, що мешкають в північних районах Америки. Самого великого гірського лева застрель в штаті Арізона. Його вага сягала 125 кг. У Британській Колумбії зустрічалися пуми, весівшіе 95 кг.

Пума має круглу голову і невеликі стоячі вуха. На передніх лапах п`ять кігтів, на задніх чотири. Кігті витяжні, а задні лапи масивніше передніх. Забарвлення у дорослих хижаків однотонний. Колір шерсті може розрізнятися не тільки у підвидів, але навіть у рідних братів і сестер. Він може бути темно-жовтим, сріблясто-сірим або рудим. Нижня частина тіла світліше верхньої. На горлі і нижній щелепі вовна має білуватий відтінок. Такий же колір поруч з чорними смугами під носом – в тих місцях, де ростуть вуса. Хвіст закінчується чорним кінчиком. Райдужна оболонка очей має світло-коричневий колір.

У новонароджених очі блакитні. Тіло вкрите темними плямами, а хвіст прикрашають темні кільця. З віком плямиста шкура змінюється на однотонну. Темні плями іноді залишаються в районі живота і на ногах. Трапляються гірські леви з білою вовною, але чорних пум, на відміну від ягуарів і леопардів, в природі не існує.

Завдяки потужним заднім кінцівкам, пума має відмінну стрибучістю. Висота стрибків звіра досягає 5,5 метрів. У довжину кішка стрибає на 12 метрів. При бігу розвиває швидкість до 70 км / ч. Але на довгі дистанції ніколи не бігає, воліючи стрімкий і короткий кидок. Чудово лазить по скелях і деревам, добре плаває. Одним словом, звір ідеально пристосований до життя і полюванні, як в гористих районах, так і на відкритій рівній місцевості.

Полювання

Полює кішка в нічний час. Раціон харчування у звіра найрізноманітніший. У ікласту пащу потрапляє будь живність незалежно від розмірів. Гірський лев їсть птахів, комах, не гребує рибою. Але основний раціон харчування – це звичайно м’ясо оленів, лосів, коней, диких баранів. Копитні складають 95% раціону хижої кішки. Габарити жертви її не лякають. Пума стрибає на спину копитного, ламає йому шию або душить могутніми щелепами. Видобуток зазвичай тягне в затишне місце. Частина поїдає, а м’ясо, що залишилося ховає, закриваючи його зверху листям, гілками або снігом.

До своїх запасах звір повертається регулярно. Зазвичай крупного лося або оленя кішці вистачає на 10 днів. Самка, обтяжена дитинчатами, виходить на полювання раз на три дні. Падаль або живність, вбиту іншим звіром, гірський лев не їсть. Зате із задоволенням полювати на домашню худобу. Причому часто ріже овець і кіз всіх підряд, хоча понести може з собою лише одну жертву. Не гребує хижак і своїми побратимами, що належать до сімейства котячих.

Живуть пуми в гордій самоті. Кожен самець і самка має свою територію. У представників сильної статі вона досягає 50 кв. км, іноді значно більше. Пані не відрізняються таким розмахом. Їх володіння зазвичай обмежуються 20-25 кв. км. Межі позначаються сечею та калом. На своїх землях гірські леви і полюють. На чужу територію намагаються не забрідати у запобігання конфліктів. Об’єднуються в пари лише на час шлюбного періоду. Це зовсім невеликий відрізок часу – не більше 10 днів.

Розмноження і тривалість життя

Статевої зрілості самки досягають у віці 3 років. Один послід у них буває раз на 2-3 роки. Вагітність триває 3 місяці. Майбутня мати влаштовує лігво в печері або який-небудь кам’яній ніші. На світ з’являється зазвичай 2-3 дитинчати. Іноді буває 1, а часом і цілих 6 малюків. Народжуються вони сліпими. Молочне годування продовжується 3 місяці. По досягненню цього віку дитинчата починають виходить на полювання разом з матір’ю. З 6 місяців пробують полювати самостійно на дрібну живність.

З матір’ю молоді пуми живуть до 2 років. Якраз до цього часу їх шкури “втрачають” плями і набувають однотонний відтінок. Самці залишають матір раніше, самки пізніше. Сильна стать йде якнайдалі від материнської території і намагається створити свою земельну ділянку. Нерідко через це виникають конфлікти з іншими самцями. При цьому молодняк досить часто гине. З одного посліду, що як правило, виживає тільки 1 дитинча. Молоді самки не віддаляються далеко від материнської землі і намагаються знайти собі землю поближче до матусі.

Живе кицька в дикій природі в середньому від 8 до 14 років. У неволі пума доживає до 20 років. У США мав місце випадок, коли одна самка дожила до 30-річного віку. Померла ця довгожителька в 2007 році. Таке можливо при належному догляді та уваги за твариною з боку людини. Важливе значення має також своєчасне надання медичної допомоги.

Вороги

У ворогах у гірського лева ходять грізлі і ягуар. Правда треба відразу сказати, що клишоногий для хижої кішки велику загрозу не представляє. Швидше пума сама може поласувати ведмежатами, якщо ведмедиця зазівається. А ось ягуар є небезпечним супротивником. Цей потужний і сильний звір дуже лютий і агресивний. Він легко може вбити молоду пуму. Також цей хижак представляє серйозну конкуренцію на полюванні.

Мисливці з убитим гірським левом
Людина в усі часи нещадно отстреливал гірського лева, так як той представляв загрозу для домашньої худоби. Втім, на популяції це сильно не відбилося, але не у всіх підвидів. Якщо говорити про кішок, що мешкають у Флориді, то на сьогоднішній день їх налічується всього 87 особин. Всього ж в західних районах США і Канади живе порядку 30000 пум. В цілому, чисельність виду не викликає заклопотаність у людей. Ті ж підвиди, які нечисленні, знаходяться під охороною закону.

Посилання на основну публікацію