Птах ківі

Птах ківі утворює рід в однойменному сімействі безкілевих птахів. В роду налічується 5 видів. Живуть вони в Новій Зеландії, є ендеміками. При цьому 3 виду живуть на Північному острові, а 2 види облюбували для себе Південний острів. Навколишнє середовище включає в себе субтропічні і помірні лісу. В даний час площа лісів скорочується, що негативно позначається на чисельності популяції. Але в заповідниках і національних парках птиці відчувають себе в безпеці.

Зовнішній вигляд

Птахи нелітаючі, за своїми розмірами відповідають домашньої курки. Самки трохи більші за самців. Довжина тіла становить 45-54 см. Вага варіюється в межах від 2,8 до 3,5 кг. Хвости відсутні, а крила досягають у довжину 5 см і майже невиразні серед м’якого оперення. Воно має сірувато-бурий колір і складається з довгих м’яких пір’я, які на дотик і візуально нагадують хутро.

Шкіра жорстка, ноги сильні, чотирипалі. Пальці закінчуються гострими кігтями. Очі невеликі, а зір поганий. Зате добре розвинені слух і нюх. Дзьоб довгий і злегка вигнутий. У самців він досягає в довжину 10 см, у самок 12 см. Ніздрі розташовуються на кінці дзьоба. У підстави дзьоба знаходяться щетинки. Вони виконують функції дотику. Пір’я ківі видають запах, який відповідає запаху грибів.

Розмноження і тривалість життя

Пари моногамні і утворюються на все життя. Розмножуються птиці протягом усього року, але самка відкладає лише 1 яйце, дуже рідко буває 2 яйця. Яйце велике і важить близько 450 г. Колір у нього білий або зеленуватий в залежності від виду. Гніздо робиться в норі. Насиджування яйця займається самець. Інкубаційний період складає 75 днів. Пташеня народжується вже з пір’ям. Батьки відразу ж залишають його і ніяк не піклуються. Тому пташеня самостійно залишає гніздо і починає добувати їжу.

Смертність серед виводків дуже висока. Гинуть до 90% пташенят. У самців статева зрілість настає у віці півтора років, у самок в 3-5 років. У дикій природі птах ківі живе 20 років. У неволі тривалість життя становить 30 років, а окремі особини доживають до 40 років.

Поведінка та живлення

Ці птахи активні в нічний час. Поза періодом розмноження ведуть одиночний спосіб життя. Лише коли переміщаються на інші ділянки, об’єднуються в групи по 6-12 особин. Харчування вночі вигідно, оскільки зменшує конкуренцію з боку інших мешканців лісу. До того ж нічний морок захищає від хижаків. Днем птиці відпочивають в норах, які риють самі. Іноді замість нір використовують вільні простори між корінням дерев, а також дупла, що знаходяться у землі.

Представники роду територіальні. Особливо це стосується періоду розмноження. Свою територію агресивно захищають від чужинців. Раціон харчування складається як з тваринної, так і рослинної їжі. Це черв’яки, комахи, раки, амфібії, вугри, а також фрукти. Свої довгі дзьоби птиці ківі використовують для пошуку видобутку в землі. Спійману жертву вбивають на землі або на каменях і тільки після цього поїдають. Після полювання в землі часто залишаються ями у формі конусів.

Взаємовідносини з людиною

Ці птахи ведуть прихований спосіб життя, тому зустріти їх в дикій природі складно. Дана популяція вважається вразливою в основному через ввезених на острови кішок і собак, які полюють на цих унікальних птахів. В даний час налічується не більше 27 тис. Дорослих особин. Птах ківі є національним символом Нової Зеландії. Її зображують на національній валюті, спортивній формі, дорожніх знаках, талисманах.

Посилання на основну публікацію