Птах чечітка

Птах чечітка відноситься до сімейства в’юркових. Поширена зона в північній частині Євразії, Північної Америки, а також у Гренландії та Ісландії. Гніздиться в північних районах тайги і лісотундрі. У зимовий період мігрує в південні райони. Ця невелика пичуга дивно стійка до низьких температур і якщо їжі достатньо, то вона може незначно переміщатися від місць гніздування. Існують дві популяції. Одна з більш темним оперенням, інша з більш світлим. Інших відмінностей між ними немає.

Зовнішній вигляд
Довжина тіла досягає 12-14 см. Вага варіюється в межах від 12 до 16 грам. Розмах крил становить 20-23 см. Оперення у самців у верхній частині тулуба сірувато-буре. На лобі є яскраво-червона пляма. Крила бурі і окантовані білої облямівкою. Груди світла з рожевим відтінком. Черево має білий колір. У районі горла спостерігається темно-коричнева пляма. У самок і молодих птахів червоні тони відсутні, за винятком червоної плями на голові. Кінцівки мають коричневий колір. Кігті жовтуваті, хвіст довгий.

Розмноження і тривалість життя
Шлюбний період починається, коли ще лежить сніг. Гнізда влаштовуються на невеликій висоті від землі в кущах і на деревах. Кілька пар розташовуються поруч, і утворюється колонія. У тундрі гнізда будуються прямо на землі серед невисоких кущиків. Робляться вони з гілок, трави, моху, хвої. Форма у цих утворень чашевидних. Дно гнізда вистилається пір’ям і пухом.
У кладці найчастіше налічується 4-5 яєць. Основний фон у них голубуватий. Його розбавляють темні плями. Інкубаційний період триває 2 тижні. Насиджує самка, а самець носить їй корм. Вилупилися пташенят годують обоє батьків. Через 2 тижні після народження нове покоління стає на крило. Після цього готується нове гніздо для другого гніздування. У дикій природі птиці чечітки живуть 7-8 років.

Поведінка та живлення
Літають птахи зграями і безперервно при цьому щебечуть. Співають навесні, видаючи суху трель. Основний раціон харчування складається з насіння рослин. Харчуються також різними комахами. У зимовий період знищують бур’ян на полях, ніж приносять безперечну користь сільському господарству. З місць гніздування відлітають у кінці серпня і починають кочувати по більш південним районам, де є корм. У неволі ці птахи невибагливі. Але любителів на них мало, так як спів у маленьких птах не відрізняється мелодійністю. У неволі дають потомство. Причому виходять також гібриди від схрещування з іншими півчими птахами.

Посилання на основну публікацію