Поморник

Для антарктичного регіону поморник також звичний як і вічні льоди. Це великий птах, що мешкає в прибережній зоні Антарктиди і на найближчих до неї островах. Взагалі існує два роди поморників: малі поморники і великі. Вони, в свою чергу, поділяються на види і мешкають як в Північному, так і в Південному півкулях. Безпосередньо в суворих антарктичних землях постійно живе південнополярних поморник – про нього і піде мова.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла птиці складає 55 см. Це на 10 см менше ніж у великого поморника, який мешкає в Північній півкулі і є завсідником земель, прилеглих до Арктиці. Розмах крил південнополярних поморника досягає 135 см. Дзьоб міцний, з гострими краями, загнутий на кінці. Забарвлення пір’я буває як темна, так і майже чорна з буруватим відтінком. Трапляються птахи, у яких груди і голова сірого кольору, а верхня частина тіла темно-бура. У деяких представників цього виду черево має жовто-коричневий колір. Пташенята, як правило, блакитно-сірі, рідко мають на спині слабкий жовтуватий відтінок. Линька проходить в літній період.

Розмноження і тривалість життя

Гніздиться поморник безпосередньо на крижаному материку або на розташованих зовсім поруч островах. Його улюблені місця: Південні Шетландські острови, Південні Оркнейські острови, він також любить узбережжі моря Росса, де на поверхню виходять корінні породи. Птахові подобається і узбережжі Землі Королеви Мод – особливо берег принцеси Рагнхилль. Не відмовляється він і від берегової лінії Принцеси Марти.

До місць гніздування спочатку злітаються самці, а вже потім підтягуються й самки. Поморник однолюб. Пари утворюються один раз і назавжди. Тому шлюбними іграми займається тільки молодь. Вона збирається на віддалі від місць гніздування і розбивається на пари. Місця гніздування являють собою колонії, що складаються з декількох десятків птахів. Пари розташовуються один від одного на відстані в 20-30 метрів. Гнёздо робиться прямо в землі, де розчищається невелика ямка.

Яйця самки починають відкладати в кінці листопада. Триває це весь грудень. Яєць завжди два, з’являються вони на світ з інтервалом в дві доби. Інкубаційний період триває місяць. Самка з самцем висиджують яйця по черзі. Перші пташенята починають з’являтися в другій декаді січня. Представляють вони з себе маленькі пухові грудочки, вага яких ледве дотягує до 70 грам. Дорослішає молоде покоління і мужніє два місяці. По закінченню цього терміну пташенята стають на крило і починають самостійне життя. Статева зрілість у поморника настає у віці 6, іноді 7 років. Тривалість життя цієї птиці складає 40 років.

Поведінка та живлення

Після гніздування для поморника настає період зимівлі. Мігрувати з колоній він починає в березні. Триває це весь квітень. Летить птах на північ. Вона перетинає екватор і опиняється в річної зоні. Тут вона шукає місця попрохладнее, а тому довгих півроку проводить у північних частинах Атлантичного і Тихого океанів. Поморник відвідує Ньюфаундленд, Курили, інші райони в цих широтах.

Деякі птахи зимують ближче до милої їхньому серцю Антарктиді. Вони долітають тільки до півдня Африки, а точніше до тропіків Козерога. У цих місцях вони і чекають, коли на далекому півдні настане весна. Харчується поморник рибою, але сам її ловити не вміє, так як не може пірнати. Тому він відбирає рибу у інших птахів або ловить ту, яка плаває у самої поверхні моря.

Посилання на основну публікацію