Полярна крячка

Полярна крячка утворює окремий вид в сімействі крачковие і є споконвічним мешканцем холодних арктичних земель. Гніздиться вона в північних землях Канади, на Алясці, на всьому узбережжі Гренландії, в Скандинавії і тундрової зоні Росії від Кольського півострова до Чукотки. Коли в Арктиці настає холодна осінь, птиця спрямовується на південь. Практично весь час вона проводить над морською гладдю і зміщується все південніше й південніше, поки не досягає вічних льодів Антарктики. У цей час у південній півкулі літо, і маленька пичуга є єдиним істотою на планеті, яке бачить літо два рази в році.

В один кінець птах при цьому пролітає 19000 кілометрів. Всього ж за рік вона «намотує» більше 80 тисяч кілометрів. Тривалість життя даного виду складає в середньому 20 років. За цей термін окремі птахи долають 2400000. Км. Більше ніхто з пернатих не може похвалитися такими відстанями.

Можна навести приклад. Улітку 1982 року пташеня був окольцован на півострові Лабрадор (Канада). У жовтні того ж року його виявили в Австралії біля Мельбурна. При цьому молода птах подолала 22000 км. Іншого пілігрима, також окільцьованими на Лабрадорі, знайшли через 4 місяці в Південній Африці. Звідси видно, що полярна крячок подорожує по всьому світу, а відстані для неї не є перешкодою. Але навесні птах незмінно повертається в північну тундру і приступає до розмноження.

Зовнішній вигляд

Цей птах дуже схожа на чайку, але тулуб у неї коротше, а крила длиннее. Довжина тулуба від кінчика хвоста до кінчика дзьоба досягає 33-40 см. Розмах крил становить 74-85 см. Вага коливається в межах від 90 до 130 грам. Візуально птах здається великою за рахунок довгих крил. Верхня частина голови чорна. На тулубі оперенье біле. На грудях, зовнішній стороні крил і спині мається світло-сірий наліт.

Хвіст зверху білий, знизу світло-сірий. Дзьоб темно-червоний, ноги короткі, лапи перетинчасті. Хвіст має вилкоподібний форму. Самці від самок зовні ніяк не відрізняються. У зимовий період у птаха біліє лоб. Молодь на першому році життя має буро-строкатий наліт на спині, а довжина хвоста коротше, ніж у дорослих птахів. На другому році всі вікові особливості зникають.

Розмноження і тривалість життя

Полярна крячок прилітає в рідну арктичну тундру після тривалих подорожей в самий розпал весни. Птах ця дотримується моногамних відносин, тому пара утворюється на все життя. Залицяння супроводжуються «танцями» у повітрі, при цьому самець дарує дамі серця невелику рибку. Якщо та приймає подарунок, то птахи починають літати разом і видають різноманітні тріскучі звуки.

Гніздо влаштовується зазвичай на березі водойми. Влітку в тундрі багато озер, і птахи розташовуються біля них. Але більше люблять маленькі острівці, оточені з усіх боків водою. На островах звичайно селиться кілька пар. Вони утворюють нечисленну дружну колонію. Конфлікти серед крячків практично ніколи не виникають дуже. Гніздо дуже примітивне. Самка розгрібає траву або мох і в це поглиблення відкладає яйця. Їх зазвичай буває 2 або 3. У насиживании бере участь як самка, так і самець. Інкубаційний період триває 22-27 днів.

Ці птахи дуже сміливі. У разі небезпеки вони безстрашно нападають і на хижого птаха, і на песця, і на людину. При цьому в хід пускають свій міцний дзьоб. Його удар дуже відчутний. Тому людям не слід підходити близько до гнізд цих агресивних пернатих без головного убору, так як можна отримати серйозну травму. Таке безстрашність привертає куликів, качок та інших мирних птахів. Вони намагаються гніздитися поряд з крячки, оскільки ті розполохують всіх хижаків навколо.

Вилупилися з яєць пташенята покриті пухом. Вже через пару днів вони починають активно досліджувати прилеглу територію, але від гнізда не віддаляються. У разі небезпеки розбігаються і ховаються за купиною або в траві. Батьки годують малюків протягом місяця. На крило ті стають на другому місяці життя. Молодь чудово пристосована до суворої північної природі. Виживає 82% пташенят. Це дуже хороша цифра. Статеве дозрівання наступає на 3-4 році життя. Живе полярна крячок не менше 20 років. Довгожителі доживають до 35 років.

Поведінка та живлення

Під час міграцій полярна крячок харчується рибою, крилем, молюсками й ракоподібними. Вона ширяє над морською гладдю на висоті 10-12 метрів і виглядає здобич. Прекрасно пірнає, але на невелику глибину. У період гніздування задовольняється водяними комахами, личинками, дрібна рибка. Та зазвичай не буває в довжину більше 5 см. З рослинної їжі клює ягоду.

Чисельність

В цілому чисельність виду знаходиться на стабільному рівні. За підрахунками фахівців на сьогоднішній день у світі живе не менше 1 мільйона полярних крячків. Але птахи розосереджені на величезній території, що охоплює практично всю земну кулю. Навіть в період гніздування вони розселяються на дуже великій площі. Тому цей мільйон в очі ніяк не впадає. Колонії невеликі і розташовуються на пристойній відстані один від одного. У колишні часи пір’я птахів йшли на дамські капелюшки, тому крячків відловлювали. У наші дні даний вид ніякої комерційної цінності не представляє.

Посилання на основну публікацію