Південний морський котик

Південний морський котик відноситься до сімейства вухатих тюленів. Це витончений звір досить великих розмірів. Існує кілька видів котиків, що мешкають в Південній півкулі. Найбільший з них капский котик, що заселяє узбережжя ПАР, Намібії та Південній Австралії. Довжина тіла цієї тварини становить 2,5 метра у самців, при вазі 180 кг. Самки дрібніші. Довжина їх тіла досягає 1,7 метра, а вага не буває більше 80 кг.

Значно більш дрібні котики живуть на Галапагоських островах у Тихому океані. Довжина самців становить 1,5 метра, а маса 65 кг. Самки мають довжину тіла всього 1,2 метра, а вага 30 кг. Південноамериканські котики, що уподобали південне узбережжя Південної Америки знаходяться за своїми габаритами десь в середині. Довжина самців 1,9 метра при масі 160 кг, а самки дотягують до 1,4 метра, маючи вагу тіла, рівний 50 кг.

Безпосередньо в арктичному регіоні живе кергеленскій морський котик. Він забрався на холодний південь далі всіх і облюбував для себе непривітні малонаселені землі, розташовані в безмежних водах Південного океану. Цей звір мешкає на островах, що у небезпечній близькості від Антарктиди. Від багатьох з них до крижаного материка рукою подати. Найдальших є архіпелаг Кергелен, віддалений від вічного холоду на відстані всього в 2000 км.

Зовсім поряд з Антарктидою розташувалися Південні Оркнейські і Південні Шетландські острови. Кергеленскій морський котик цілком комфортно почувається на них. Він також старожил острова Південна Георгія і постійний житель Південних Сандвічевих островів. Його колонії є на островах Буве, Херда і Маккуорі. Одним словом, звір щільно влаштувався в холодному кліматі, сусідить з пінгвінами і не відчуває від цього ніякого дискомфорту.

Зовнішній вигляд

Південний морський котик, який вибрав для себе холодний антарктичний регіон, носить також назву антарктичного морського котика. Самці цього звіра за своїми розмірами значно перевершують самок. Довжина тіла у сильної статі досягає 2-х метрів, маса дорівнює 160-170 кг. Самки мають довжину 1,4-1,5 метрів при вазі в 50-60 кг. Забарвлення хутра у більшості звірів сірувато-коричнева, черево завжди світліше боків і спини.

Самців прикрашають розкішні чорні гриви, місцями розбавлені благородною сивиною. У додавання до типового окрасу попадаються звірі з шоколадним і темно-жовтим хутром. Самки бувають темно-коричневі – майже чорні. Іноді дами хизуються в абсолютно чорних хутрі. Новонароджене завжди з’являється на світ з чорним волосяним покривом. З віком його колір кілька разів змінюється. Через півроку він стає оливково-сірим, а ще через рік шкура набуває приємний сріблясто-сірий відтінок. Линька у південного морського котика триває з січня по лютий.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний період у південного морського котика починається в жовтні-листопаді. На вузькій прибережній смузі утворюються колонії. Число тварин у них може доходити до тисячі. Пар у цих звірів не буває. Самці утворюють навколо себе гареми з самок. Супроводжується це бійками з конкурентами. Зрештою біля кожного самця збирається 10-15 самок. Господар дуже ревниво охороняє свої володіння. Якщо на одну з його численних подруг починає задивлятися сторонній, то тут же виникає бурхливий конфлікт. Найчастіше він закінчується нічим, але іноді в хід йдуть зуби і тече кров.

Дитинча з’являється на світ в кінці листопада або початку грудня. Його маса становить близько 5 кг, довжина тіла доходить до 50-55 см. Мати вигодовує його молоком рік. З півроку починає давати йому молюсків, а трохи пізніше і рибу. Через тиждень після народження потомства самки спаровуються знову. Вагітність триває 11 місяців. Статева зрілість у самок наступає в 3-х річному віці, у самців на два роки пізніше. Живе південний морський котик в середньому 20 років.

Поведінка та живлення

Гареми існують не дуже довго. Після запліднення самок вони починають розпадатися. У тварин настає час линьки, а після неї вони переміщаються в море, де і проводять більшу частину часу. Харчується південний морський котик рибою, головоногими молюсками, ракоподібними. У воді знаходиться по кілька днів. Спить у морської поверхні. Він влаштовується на боці, згортається калачиком і таким чином відпочивають, тихо погойдуючись на морській хвилі.

З початком зимових холодів кергеленскій морський котик, що живе на довколишніх від Антарктиди островах, переміщається північніше, але видаляється не дуже далеко від літніх місць свого проживання, тримаючись на невеликій відстані від кордону дрейфуючих льодів. Ближче до літа починає повертатися назад, щоб повторити свій річний життєвий цикл.

Вороги

Південний морський котик має двох основних ворогів. Це людина і косатка. Перший на кілька порядків небезпечніше, тому що за останні 200 років він майже повністю знищив цього звіра через його хутра. У рік гинули сотні тисяч ні в чому неповинних ластоногих. Надлишок шкурок котика привів до різкого падіння цін на цей товар. Його стали знищувати також масово, як і вбивали тварин. У наші дні промисел котиків заборонений, і їх чисельність збільшується. Найсприятливіша ситуація склалася на острові Південна Георгія: там налічується близько 2-х мільйонів голів. На інших островах звірів значно менше, але їх кількість поступово зростає.

Посилання на основну публікацію